Tech tesztlabor

Ez a porszívó konkrétan rávilágít, mennyire koszos a lakásunk

Philips SpeedPro Max Aqua
Mohos Márton / 24.hu
Philips SpeedPro Max Aqua
Mohos Márton / 24.hu
Néhány éve a vezeték nélküli porszívók még csak arra voltak alkalmasak, hogy másodlagos eszközként segítsék az otthoni takarítást, mára viszont odáig fejlődött a technológia, hogy a jobb készülékekkel simán kiválthatók a hagyományos, vezetékes és gurulós modellek. Ilyen a Philips SpeedPro Max Aqua XC8149 is, amivel ráadásul nemcsak porszívózni lehet.

Az elmúlt hónapokban számos robotporszívót teszteltem, legutóbb egy olyan modellt, ami még a háziállatok által hagyott kellemetlen meglepetéseket is képes felismerni és kikerülni. Hiába azonban a töretlen fejlődés, az önjáró megoldások még mindig nem alkalmasak arra, hogy teljesen kiváltsák az ember végezte alapos(abb) takarítást, valójában csak szinten tartásra, második gépnek jók. Éppen ezért most egy olyan készüléket teszteltem több héten át, amit ugyan nekünk kell kézbe venni, viszont nem hagyományos, gurulós modellről van szó, hanem egy vezeték nélküli megoldásról, amivel a (többféle) porszívózás mellett még a feltörlés is elvégezhető.

Philips

Philips SpeedPro Max Aqua XC8149

A porszívó összerakva mindössze 2,7 kilogramm, a méreteit tekintve pedig 117 centi magas, maximum 22 centi mély és maximum 26 centi széles. A motor a markolat alatt kapott helyet, míg a könnyen lepattintható és egyszerűen üríthető portartály a központi egység tetején található. Bár elsőre furcsa, de ez a kialakítás rendkívül praktikus: ennek hála a gép konkrétan lefektethető a földre, így még a kifejezetten alacsony és szűk helyekre is betolható a szívófej takarítás közben.

Philips A motor és a portartály kialakítása elég praktikus.

A porszívó önmagában nem áll meg, ki kell támasztani, de jár mellé egy falra szerelhető dokkoló, csavarokkal és tiplikkel. Ebbe könnyedén és stabilan behelyezhető a gép, és a tartóba bepattintható a mágneses végű hálózati kábel is. Ennek nagy előnye, hogy a gépet helyre téve azonnal megkezdődik a töltés, tehát ezzel külön már sosem kell foglalkozni.

Az akkumulátor beépített, 2400 milliamperóra kapacitással: méréseim szerint alap fokozaton ez 74 percnyi üzemidőt biztosít, a második ütemben 40 percet, míg turbóra kapcsolva 27 percig tudtam porszívózni. Ez remek eredmény (főleg a teljesítmény függvényében), viszont a feltöltés minimum négy órát vesz igénybe – figyelembe véve az árcédulát és a manapság elérhető gyorstöltési technológiákat, azért lehetne valamivel gyorsabb.

Pascal, vagyis szívóerő

A különböző takarítóeszközök szívóerejét többek között Pascalban szokták megadni, amit Pa-nak vagy kPa-nak jelölnek. Ez az az érték, amivel a porszívó az elé kerülő koszt felszívja, vagyis ekkora nyomást fejt ki a takarítandó felületre. Jellemzően a különböző eszközök egymáshoz képesti összehasonlítására is használják, annak ellenére, hogy ez a mutatószám nem fedi le teljesen a takarítási képességeket, hiszen azt például az elektromos forgófej által keltett légáram, illetve egyéb más paraméterek is befolyásolják.

A teljesítmény miatt nem kell aggódni: a gyártó ugyan csak azt tünteti fel, hogy a porszívó 1100 liter levegőt képes megmozgatni percenként, de a gép szívóereje eléri a 6000 Pa-t, ami nagyon jó eredménynek számít, bőven túlszárnyalja a 2000–2500 wattos vezetékes megoldásokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a SpeedPro már alap fokozaton is gond nélkül szívott fel mindent, még a macska által szétszórt, nagy szemű szárazeledelt is. A gép persze akkor mutatta meg az igazi erejét, mikor turbóra kapcsolva porszívóztam végig egy hosszabb szálú szőnyeget: a nagyjából kétperces művelet során több por, állatszőr és haj került a tartályba, mint amennyit a robotporszívóm egy teljes takarítás során az egész lakásból felszed.

Birkás Péter / 24.hu Csak a szőnyegből annyi kosz szedett ki, mint a másik porszívó az egész lakásból.

Maga a portartály 600 milliliteres, ez bőven elegendő egy 60–80 négyzetméteres lakás végig porszívózásához, de akkor sincs gond, ha a takarítás közben megtelik, mert roppant egyszerűen lepattintható a gépről, és üríthető. A Philips porszívója háromlépcsős ciklon technológiát alkalmaz, ami azonnal leválasztja a finom port az egyéb szennyeződésekről, a motor pedig egy kétrétegű szűrőn keresztül mozgatja a levegőt. A filter takarítható és cserélhető (egy extra darabot kapunk is a gép mellé), ugyanakkor HEPA-minősítéssel nem rendelkezik – allergiások számára ez komoly hiányosság lehet, illetve kissé érthetetlen annak fényében, hogy számos, jóval olcsóbb porszívó már ilyen kiegészítővel kerül forgalomba.

Ha a szűrő tisztításra szorul, azt a porszívó digitális kijelzőjén felvillanó ábra jelzi, illetve ugyanez a képernyő mutatja azt is, hogy hány százalékon áll az akkumulátor. Más modellekkel ellentétben ugyanakkor porszívózás közben azt nem tudjuk leolvasni, hogy az adott fokozat mellett nagyjából mennyi idő áll még rendelkezésünkre, mielőtt lemerülne a gép telepe.

Mohos Márton / 24.hu A százalékból egy idő után tudható, mennyi ideig bírja még a gép, mielőtt tölteni kell.

Mindenre is jó

A XC8149 modell egyik legnagyobb előnye a gazdag felszereltség, aminek hála sokoldalúan használható. A normál motoros szívófej mellett kapunk egy szintén motoros, kárpitporszívózásra tervezett turbókefét, a feltörléshez szükséges aqua szívófejet (két mikroszálas párnával), egy flexibilis hosszabbító csövet, egy réstisztítót, egy kefés fejet, továbbá az alap szívócsövön is találunk egy lehajtható kefét, így porszívózás közben nem kell kiegészítőt cserélni: egy mozdulattal lecsatolható az éppen használt fej, lehajtható a kefe, és már nyúlhatunk is a nehezebben elérhető sarkokba, esetleg a pókhálók vagy más szennyeződések után.

Mohos Márton / 24.hu Kiegészítőkből nincs hiány.

Az alapgép a szívócsövek nélkül használható morzsaporszívóként, a turbókefével könnyedén és hatékonyan lehet takarítani a legtöbb kárpitot (kisállat-tulajdonosoknak ez hatalmas előny), a réstisztítóval pillanatok alatt kiszippantható a felgyűlt kosz a kanapé, a fotelek és az ágyak réseiből, a flexibilis cső pedig akkor jön igazán jól, ha mondjuk egy kocsit állunk neki kitakarítani.

A legjobban persze akkor járunk, mikor „csak” porszívózunk. Vezeték nélküli modell lévén ezt a gépet csak meg kell ragadni, eltolni a tetején lévő kapcsolót, és már végezhetjük is a dolgunkat a nélkül, hogy elő kellene szedni és be kellene dugni az eszközt. Ez nem tűnik nagy dolognak, de a gyakorlatban sokat számít, hogy kezdésként és zárásként nem kell egy percekig tartó procedúrán végig menni, hogy felporszívózzam a macska által kikapart alom darabkáit. Ez a kényelem egy hétvégi nagytakarítás esetén is fontos, mikor nem kell az előkészületekkel, a kábellel, a konnektorkereséssel, továbbá a hálózati csatlakozó kihúzásával és bedugásával foglalatoskodni.

Legalább ilyen fontos persze az is, hogy nemcsak gyorsan, de hatékonyan takaríthatunk: a megfelelő szívóerőnek és az alap szívófej sebesen forgó keféjének hála a gép nagyon alapos munkát végez, sok olcsóbb modellel ellentétben, ami bekerült a csőbe, az onnan már nem jut vissza a földre, és a takarítás hatékonysága azonnal látható, ugyanis

ez a porszívó konkrétan rávilágít, hogy mennyire koszos a lakásunk.

A Philips által 360 fokos szívófejnek keresztelt kiegészítő (ami minden irányból beszívja a koszt) elején három, kifejezetten erős LED kapott helyet, amiknek a közhiedelemmel ellentétben az elsődleges feladata nem az, hogy bevilágítsák az ágy vagy a kanapé alatti felületeket. Persze erre is jók, de a céljuk az, hogy megmutassák, mennyire koszos/poros valójában a padlónk. Azt hihetnénk, hogy ez szabad szemmel is látszik, de ez óriási tévedés.

A foltokat, a porcicákat, az elhullott alom- és földdarabkákat persze láthatjuk, de a finomabb szennyeződéseket, a port és a világosabb hajszálakat nem. A LED-ek ezeket fedik fel (a hatás még a második hét után is meglepő tud lenni), majd megmutatják, hogy a porszívó milyen szépen eltünteti őket, sőt abban is a segítségünkre vannak, hogy alaposak legyünk, hiszen takarítás közben jól látszik, merre nem járt a szívófej. Az egyetlen apró negatívum ezzel a funkcióval kapcsolatban, hogy nem kapcsolható ki, a LED-ek végig világítanak, amíg megy a porszívó.

Azt hiszed, tiszta a padló? Valószínűleg tévedsz!

A sokoldalúságát tovább növeli, hogy az aqua kiegészítőnek hála a gép feltörlésre is használható, pontosabban porszívózhatunk és feltörölhetünk egyszerre, lévén az említett alkatrész két elemből áll: egy hagyományos szívófejből és egy tartályból – az előbbit ebbe lehet belepattintani. Ennek köszönhetően feltörlés közben a gép felszívja a koszt, mielőtt víz kerülne a takarított felületre, továbbá adott a lehetőség arra, hogy egy szőnyeghez érve a szívófejet leemeljük a feltörlőről, így rögtön folytatható csak a porszívózás ott, ahol nem akarunk vizet használni.

A tartályba 280 milliliter folyadék önthető, ami fokozatosan áztatja át az egység aljára tépőzárral felerősített, többször használható és mosható/öblíthető mikroszálás párnácskákat. A kiegészítő tetején lévő pedállal a víz adagolása ugyan felgyorsítható, de tapasztalataim szerint erre semmi szükség, maximum akkor, ha leszáradt foltokat szeretnénk rendesen feláztatni.

A vízhez akár nem habzó vegyszer is adagolható, de azzal tisztában kell lenni, hogy ilyenkor nagyobb az esélye, hogy a feltörlés foltos padlót eredményez – ezt egyes felületeknél (például fényes laminált padlónál) még tiszta víz használatával is nehéz elkerülni. Maga a folyamat amúgy abból áll, hogy egy nedves rongydarabot húzogatunk a padlón, így egy alapos felmosást nem vált ki ez a gép, a nagyon koszos (például sáros lábbal összejárt, majd felszáradt) felületek takarítása nem ajánlott vele, az ugyanakkor kétségtelen, hogy egy átlagos lakáson belül viszonylag kényelmesen és gyorsan érhetünk el vele látványos eredményeket.

Mohos Márton / 24.hu A feltörlőfej használata is roppant egyszerű.

A kényelmet meg kell fizetni

A SpeedPro Max sokoldalú háztartási gép, ami a kategóriáján belül kifejezetten jól néz ki, és a teljesítményére sem lehet panasz, simán túlszárnyalja a sokáig hatékonyabbnak számító hagyományos modellek egy részét. Mindennek viszont ára van, hiszen a Philips gépéért nagyjából 220 ezer forintot kérnek. Drága jószágról van szó, elsősorban azt a kényelmet kell megfizetni, hogy immáron kábelek és kerekeken guruló súlyos test nélkül, könnyedén és villámgyorsan tudunk valóban eredményes takarítást végezni. Sokaknak ez az ár persze horribilis, és kétségtelen tény, hogy ezen pénz töredékéből lehet klasszikus vezetékes gépet venni, ugyanakkor ha valaki megteheti, és rászánja magát egy ilyen modell beszerzésére, az nagyjából biztos, hogy nem fogja megbánni a döntését, és soha többet nem vesz gurulós porszívót a kezébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik