Tech

Minden gamer talál magának gépet az Asus újdonságai között

Asus
Asus

A január 11-én indult CES kütyüexpót idén ugyan csak virtuális formában tartották meg, de a gyártókat ez nem fogta vissza, többek között a tajvani Asust sem, hiszen számos, kifejezetten játékosoknak szánt újdonságot mutattak be – többek között az AMD, az Intel és az Nvidia legújabb fejlesztéseivel megpakolt gamer notebookjaikat.

Ide tartoznak a ROG Strix modellek: a 17 hüvelykes képernyővel érkező SCAR Full HD felbontás mellett például már tudja a 360 Hz-es képfrissítést, míg a 15 hüvelykes modell 300 Hz-re képes, 3 milliszekundumos válaszidővel, akár csak a nagytestvére. A két gép persze kérhető 2560 x 1440 pixeles panellel is, ebben az esetben viszont be kell érni a „mindössze” 165 Hz-es képfrissítéssel.

Asus A 2021-es Stryx SCAR akár már 360 Hz-es képfrissítésre is képes.

A 2021-es SCAR modellek GeForce RTX 3080 videokártyával és a Ryzen 9 5900HX processzorral igyekeznek kielégíteni a játékosok igényeit, és mindez akár 64 GB DDR4-3200 RAM-mal is kérhető. A korábbinál 7 százalékkal kisebb, átdizájnolt házakban 90 Wh-s akkumulátor dolgozik, amit a Type-C csatlakozón keresztül akár 100 wattal lehet gyorstölteni. Az már csak bónusz, hogy notebookok új optikai mechanikus billentyűzetet kaptak, így már senki nem foghatja a késleltetésre, ha nem elég eredményes a különböző játékokban.

Ha egy képernyő nem elég

A CES keretében mutatkozott be a ROG Zephyrus Duo 15 SE is, aminek a nevéből már kitalálható, hogy az Asus egy újabb kitkijelzős laptoppal rukkolt elő. Ami a hardvert illeti, a burkolat alatt AMD Ryzen 9 5900HX processzor és GeForce RTX 3080-as videokártya dolgozik, a kijelző pedig lehet 4K felbontásra képes panel 120 Hz-es képfrissítéssel, vagy Full HD 300 Hz-es sebességgel.

A másodlagos, döntött képernyő 14,1 hüvelykes, a felbontása igazodik az elsődleges kijelzőhöz, az IPS panel pedig nagy betekintési szöget kínál a készülékház teljes szélességében, tágas extra helyet biztosítva a tulajdonosnak. Erre a felületre játék közben kitehetők a beszélgetések vagy a közvetítésvezérlők, a tartalomkészítők pedig munka közben az extra képernyőnek hála elkerülhetik az elsődleges kijelzők zsúfoltságát, hiszen az eszköztáraikat, az idővonalakat és referenciaanyagokat a második képernyőn tartják. Az érintőképernyő ráadásul működik az ASUS Pen aktív stylus-szal is, így a felhasználók kézírásra és skiccelésre is használhatják.

Asus Két képernyő jobb, mint egy!

ROG Flow X13

Az Asus persze nemcsak frissítette a jól ismert sorozatait, de a ROG Flow X13 képében egy egészen új irányvonalat is megvillantottak. Alapból egy egészen kicsi laptopról beszélünk: 15,8 milliméteres maximum vastagság, 1,3 kilós súly, amit egészen durva hardverrel egészítettek ki. AMD Ryzen 9 5980HS processzor, GeForce GTX 1650 videokártya, méghozzá 16:10-es képarányú, jó minőségű kijelzővel, aminél a felhasználó választhat, hogy a panel Full HD felbontású legyen 120 Hz-es képfrissítéssel, vagy 4K-s alacsonyabb sebességgel.

A mérethez képest tényleg combos a hardver, jövőállónak ugyanakkor nem feltétlenül nevezhető, és a gyártó ezt egy érdekes megoldással igyekszik orvosolni: a kis gép mellé készítettek egy ROG XG Mobile névre keresztelt modult, ami 155 x 208 x 29 milliméteres, és mindössze egy kiló. Ez tulajdonképpen egy Thunderbolt 4 porton csatlakozó külső videokártya, konkrétan egy GeForce RTX 3080, néhány extra csatlakozóhely és egy saját, integrált tápegység kíséretében. Ezt beüzemelve máris kapunk egy egészen apró, de komoly teljesítményre képes erőgépet, amit a modullal együtt is viszonylag könnyedén lehet mozgatni, ha valakinek pont erre lenne igénye.

Asus Ha nincs elég kraft, dugjunk rá egy külső videokártyát!

Ha szűkösebb a keret

Az Asus – jó szokásához híven – most is gondolt azokra, akik visszafogottabb keretből próbálnak játékra alkalmas gépet venni, és bár hivatalos árak egyelőre nincsenek, annyi biztos, hogy a fenti lehetőségek ebbe a kategóriába pont nem tartoznak bele. Nem úgy az új TUF modell, a Dash F15, ami a 11. generációs Intel Core i7 processzor mellett egy GeForce RTX 3070 videokártyával büszkélkedhet, illetve várható belőle olyan variáns is, amiben az Intel megoldása helyett egy AMD Ryzen 9 5000 kap helyet. Bármelyikre is essen a választás, emellé jön még a 120 Hz-es kijelző 3 milliszekundumos válaszidővel és 100 százalékos sRGB színtérlefedettséggel. További jó hír, hogy a Dash F15 már a power delivery funkciót támogató Type-C csatlakozóval kerül forgalomba, és a gyártó ígérete szerint a gépből akár 16 órányi üzemidő is kisajtolható lesz.

Asus TUF: ha nem olyan mély a pénztárcánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik