Tech

Negyedszerre is megbírságolták az oroszok a Google-t

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hárommillió rubel (15 millió forint) bírsággal sújtotta a Google amerikai informatikai nagyvállalatot csütörtökön egy moszkvai bíróság – írja az MTI. A tagankai kerületi bíróság csütörtöki határozatában megállapította, hogy a Google ismételten megsértette az orosz közigazgatási és a büntető törvénykönyvnek az internetes szolgáltató böngészőjére vonatkozó egyik cikkét. A bíróság értesítője szerint a Google-t tájékoztatták arról, hogy a közigazgatási bírságot annak hatályba lépésétől számított 60 napon belül, teljes összegben ki kell fizetnie. A törvénysértés büntetési tétele 1,5 milliótól 5 millió rubelig terjed.

A Google-t ezennel már negyedik alkalommal büntetik meg Oroszországban. 2018 óta a nagyvállalatra összesen 2,7 millió rubel büntetést szabtak ki, amit ki is fizettek. Azért mi itt szeretnénk hangsúlyozni, hogy

ez az összeg átszámolva kb. 10,5 millió magyar forint, ami szerintünk azért nem okoz álmatlan éjszakákat az egyik leggazdagabb amerikai óriásvállalatnak,

ahogy a most kiszabott kb. 15 millió forint sem.

Korábban az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közigazgatási eljárást indított az amerikai nagyvállalat ellen. Azzal vádolta a Google-t, hogy keresőrendszeréből nem távolította el az Oroszországban tiltott tartalmakat, amelyek mintegy 30 százalékot tesznek ki. Közöttük szélsőséges szervezetek honlapjai, pornográf tartalmak és öngyilkosságra buzdító oldalak is találhatók.

A felügyelet a magánéleti szféra megsértése miatt is eljárást indított a tagankai kerületi bíróságon a Google keresőmotorja, valamint a YouTube videomegosztó ellen is. A kereset ügyében december 23-ára tűzték ki a tárgyalást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik