Tech hardverteszt

A Philips új tévéje jó választás, ha 300 ezer alatt keres nagy kijelzőt

philips 8505
Philips
philips 8505
Philips
Ha Philips tévéket nézeget az ember, akkor két megoldást talál: egyrészt vannak az elképesztő képminőséget biztosító OLED modellek, illetve a hagyományos LED technológiával készülő, de kedvezőbb árú készülékek. Mi most az utóbbiak közül próbáltuk ki a nyáron bejelentett, már itthon is kapható 58PUS8505 modellt, aminek az egyik legnagyobb erénye, hogy a gyártó már ezt a tévét is felszerelte a menő és praktikus Ambilight technológiával.

A PUS8505 több méretben is elérhető, nálunk az 58 hüvelykes variáns járt, ami a formáját tekintve klasszikusnak mondható. A 146 centis képátlóval rendelkező kijelzőt egy szürke fémkeret fogja közre, az aljára két elemből állíthatunk össze egy 75 cm széles talpat, de a tévé természetesen a falra is felhelyezhető, hiszen a hátlapján megtaláljuk a VESA szabvány szerinti bemeneteket.

Tudni kell, hogy a készülék mélysége ugyan csak 8 centi, de a talpat felszerelve már 25 centivel kell számolni. Fel kell készülni továbbá arra is, hogy a tartó kialakítása lehetetlenné teszi például bármilyen soundbar elhelyezését a tévé elé – cserébe viszont forgathatjuk a képernyőt.

Marjai János / 24.hu Nem soundbarnak való vidék.

Mit tud az új Philips tévé?

A csatlakozók szokás szerint a hátlapra kerültek, méghozzá két panelre szétoszva: oldalra nézve találunk egy HDMI 2.0-t, egy USB 3.0-t, egy jack csatlakozót illetve egy CI+ slotot, míg valamivel hátrébb, lefelé néző pozícióban kapunk még három 2.0-s HDMI-t, egy USB 2.0-t, optikai digitális és analóg audió kimenetet és egy LAN portot. Az új játékkonzolok (PlayStation 5, Xbox Series gépek) maximális kihasználásához szükséges HDMI 2.1-ről tehát le kell mondanunk, azért viszont jár a piros pont, hogy mind a négy HDMI tudja az ARC-t és az ezzel járó kényelmi funkciókat. Vezeték nélküli kapcsolatból Bluetooth 4.2 és és kétsávos wifi (802.11ac) áll a rendelkezésünkre.

A képernyő alapját egy 4K-s (3840 x 2160 pixel), VA típusú, Direct-LED megvilágítással dolgozó panel adja, amit a Philips márka mögött álló TP Vision saját fejlesztésű P5 képfeldolgozó processzora „hajt meg”. A maximum 60 Hz-en üzemelő kijelző támogatja a különböz HDR formátumokat is (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision), viszont a gyakorlatban ez egyáltalán nem jelent olyan számottevő változást, mint mondjuk egy QLED vagy OLED tévé esetében. A PUS8505 modell maximális fényereje nincs 550 nit, így a készülék nem képes maradéktalanul megjeleníteni a magas dinamikatartományú tartalmainkat.

Marjai János / 24.hu A képminőségre alapvetően nem lehet panasz.

Ezt leszámítva a képminőségre nem nagyon lehet panasz. Mivel ez nem OLED tévé, így a tökéletes feketékről és a végtelen kontrasztról le kell mondanunk, viszont nyoma sincs az LCD modelleknél még mindig előforduló felhősödésnek, és a betekintési szögek is teljesen rendben vannak. A színek csak akkor kezdenek el kiszürkülni, mikor már olyan pozícióban vagyunk, ahol egyébként sincs értelme a tévézésnek. A mozgásmegjelenítés szintén mentes a komolyabb problémáktól, egyedül a vadiúj Xbox Series X-et használva fedeztünk fel némi akadozást, viszont a P5 processzor ezt képes kiküszöbölni, ha a menüben bekapcsoljuk a Natural Motion opciót, ami ráadásul három fokozatban állítható.

Ha pedig már videójáték: ahogy említettük, ezen a tévén nem lehet kihasználni az újgenerációs konzolok azon képességét, hogy akár 120 képkocka per másodperces képfrissítéssel játszhassunk. Emellett számolni kell azzal is, hogy a késleltetés, vagyis az input lag még a Játék/Monitor képmódot bekapcsolva is 15 milliszekundum körül alakul. Ez teljesen rendben van, ha single player kampányokat játszunk, ugyanakkor a kompetitív online csatákhoz már soknak tűnhet, szóval ha valaki kifejezetten ilyen szórakozáshoz keres tévét, annak nem feltétlenül a Philips ezen készüléke lesz a legjobb választás.

Habár a P5 chip felskálázásra is képes, csodákra nem szabad számítani: a 4K-s tartalmakat, legyen szó a Netflixről vagy UHD blu-ray lemezről, a tévé nagyszerűen jeleníti meg, az 1080p-s filmek is szépek, egyedül a 720p vagy annál alacsonyabb felbontás esetén találkozhatunk zajosodással, amit a különböző szoftveres trükkök sem képesek maradéktalanul kiküszöbölni.

Operációs rendszer és egyéb extrák

Ami a Philips újdonságát igazán kiemeli a hasonszőrű társai közül, az a gyártó Ambilight technológiája, ami korábban a drágább modelleknél volt elérhető. Az egyedi háttérvilágítást biztosító megoldás menő és látványos, de emellé praktikus is, hiszen sötétben filmezve sosem szerencsés, ha a készüléken kívül nincs más fényforrás.

Az Ambilightnak hála viszont nem szükséges külön lámpa felkapcsolása, hiszen a készülék hátlapjára szerelt három LED sor (egy felül, kettő oldalt) biztosítja számunkra az extra fényt.

Ezek ráadásul nemcsak világítanak, de beállítható, hogy fényjáték a képernyőn éppen futó tartalomhoz vagy a hangszórókból szóló zenékhez igazodjon. Ha esetleg a színek változása zavaró lenne, akkor választható állandó árnyalat is, illetve teljesen ki is kapcsolható a lehetőség, de tapasztalatunk szerint, ha valaki egyszer kipróbálja ezt a funkciót, utána már nagyon nehezen mond le róla, mert tényleg egészen egyedi élményt nyújt, és képes remek hangulatot varázsolni bármilyen szobába vagy nappaliba.

Marjai János / 24.hu A LED-ek ura.

Operációs rendszerből a Philips készülékeknél megszokott Android TV-t kapjuk, abból is a 9-es (Pie) verziót, ami szerencsére már nem akkora katasztrófa, mint a korábbi változatok. Apróbb akadások a menük böngészése közben ugyan még előfordulnak, de már koránt sem azzal a könnyen összeomló és lomha szoftverrel van dolgunk, mint két évvel ezelőtt.

Modernnek ugyan nem mondható, testreszabni is csak minimálisan lehet, viszont letölthető alkalmazások és játékok tekintetében még mindig ez a rendszer viszi a prímet, és nem szabad elfeledkezni a beépített Chromecastról, és arról sem, hogy a készülék könnyen összepárosítható a Google Asszisztenssel vagy az Amazon Alexával.

Ami a hangrendszert illeti, két 10 wattos rejtett hangszórót kapunk, amik értelemszerűen nem váltják meg a világot. A hangerőre nem lehet panasz, torzulásokat még maximumra csavarva sem tapasztaltunk, de ennyiben ki is merülnek az erősségek, összességében teljesen átlagos hangélményt kapunk, ami ebben az árkategóriában mondjuk nem meglepő, és az is igaz, hogy még a százezrekkel többe kerülő készülékek sem tudnak sokkal többet, hiába kerül rá lassan mindenre, hogy Dolby Atmos kompatibilis.

Marjai János / 24.hu A LED-eknek köszönhető fényjáték nemcsak menő, de praktikus is.

Megfontolandó vétel

Mindent egybevéve a Philips 58PUS8505 jó választás lehet, ha valaki nem videójátékra keres készüléket és nem megszállottja a tökéletes feketéknek, illetve a HDR-nek. A tévét egyértelműen az Ambilight emeli a konkurens modellek felé, és véleményünk szerint ez a funkció abszolút meg is éri az extra ezreseket. A nálunk jár 58 hüvelykes modell 260 ezer forint környékén szerezhető be, de ha valaki nem akar ennyit költeni, vagy nincs szüksége egy ekkora kijelzőre, annak ott az 50 hüvelykes modell, ami 210 ezer forint körül mozog, esetleg a 43 hüvelykes verzió, ami már 170 ezer forint környékén beszerezhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik