Tech

Először továbbítottak hazánkban egy röntgenképet 5G-vel

A győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök hallgatója, Varga Róbert hazánkban először továbbított elektronikus úton, a Vodafone 5G hálózatán keresztül nagyfelbontású röntgenfelvételt. Az ötletgazda szerint a röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón (pl. pendrive-on) viszik el a felvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig.

Az újgenerációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket menthet. Így lehetővé válik, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről egy úgynevezett PACS szerveren keresztül, egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos.

„A kutató-fejlesztő intézetünk, ahol az alapító mérnökök mellett fiatal munkatársak és egyetemisták is dolgoznak, a jövőhöz vezető utakat keresik. Jelenleg folyamatban lévő legújabb kutatásunk egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, gyors diagnosztikai eszköz, ami mobilitásának köszönhetően akár válságövezetekben is alkalmazható. Mind a mobilitása, mind az egyszerű fertőtleníthetősége miatt kiemelt aktualitása van ennek a fejlesztésnek a COVID-19 járvány idején, hiszen akár konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető. Ez az eszköz egyébként egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amivel egy felvétel elkészítése mindössze 10 másodperc. Az 5G technológiának a szerepe pedig a felvételkészítés során keletkező, nagyméretű adatmennyiségnek a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg. Ebben a projektben talált egymásra Varga Róbert a Vodafone Magyarország Zrt-vel és az Innomed Medical Zrt-vel.” – mondta el ennek kapcsán Dévai Endre, az Innomed Medical Zrt elnöke.

Kapcsolódó
5g
A járvány lassítja az 5G terjedését, de Magyarország jól áll
Itthon két szolgáltató biztosít kereskedelmi 5G szolgáltatást, ezzel jól teljesítünk a regionális versenyben.

(Kiemelt kép: Vodafone)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik