Tech

Problémássá válik a netezés egyes androidos mobilokon

Némi időbe telt, de végre elmondható, hogy a weboldalak többsége HTTPS tanúsítvánnyal bír, ami manapság alapkövetelménynek tekinthető, ha érzékeny adatok kezeléséről van szó. Ám ha az adott eszközünkre nincsen telepítve a kellő tanúsítványkészlet, akkor egyes oldalak betöltésekor problémák merülhetnek fel.

Jövőre több androidos okostelefon tulajdonosának is fel kell készülnie némi korlátozásra: a biztonsági tanúsítványokat kiadó Let’s Encrypt figyelmeztetést adott ki arról, hogy az Android 7.1.1, vagy annál régebbi operációs rendszereket futtató mobilok jövő év szeptember 21-től nem fogják megbízhatónak ítélni az általuk kibocsátott tanúsítványokat. Ezen szervezet által kiadott tanúsítványokat használja az összes webdomén 30 százaléka, mivel rendkívül egyszerű és széles körben elérhető a szolgáltatásuk.

A gyakorlatban  ez azt jelenti majd, hogy 2021-től kezdve közel 220 millió weboldal felkeresésekor jelenhetnek meg biztonsági figyelmeztetések.

Persze csak azon mobilokon, amelyeken még az Android fent említett régi verziói futnak – azok pedig a netes forgalom 1-5 százalékáért felelnek.

Mivel a Firefox böngésző nem az Android tanúsítványtárát használja, hanem saját naprakész adatbázisa van, ezért annál megoldott, hogy továbbra is minden webhely rendesen betölthető legyen a problémás eszközökön is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik