Tech

Hét hónap után sikerült kommunikálni a Voyager-2-vel

Több mint hét hónap után sikerült parancsokat küldeni a csillagközi űrben száguldó Voyager-2-nek – írja a Space.com. Az üzeneteket az ausztráliai Deep Space Station 43 (DSS43) rádióantenna segítségével továbbították október 29-én. A NASA szerint az űrszonda jelezte, hogy fogta a parancsokat, és azokat gond nélkül végre is hajtotta.

A DSS43-at még március közepére állították le, hogy felújíthassák. A mérnökök az antenna egyik 47 éve működő transzmitterét is lecserélték. Brad Arnold, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint a mostani teszt megmutatta, hogy minden a tervek szerint halad. A teljes felújítás 2021 februárjára fejeződhet be.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

A DSS43 a Deep Space Network része, ez egy olyan hálózat, melynek feladata a Holdon túli űreszközökkel való kommunikáció.

A rendszerből már csak az ausztráliai antenna képes üzeneteket küldeni a Voyager-2-nek, amely jelenleg 18,8 milliárd kilométerre jár bolygónktól.

Bár a szakértők a leállás után is tudták fogadni az űrszonda állapotára vonatkozó jelentéseket, illetve a tudományos adatokat, parancsokat nem adhattak a szerkezetnek. A mérnökök bíznak benne, hogy a DSS43 felújítását követően még komolyabb segítséget nyújt majd a missziók során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik