Tech koronavírus

A fertőzés elleni küzdelem atyjára, Semmelweis Ignácra emlékezik a Google

A Google keresőjének főoldalán minden nap változó Doodle (rajzocska) ma és holnap egy magyar orvos, Dr. Semmelweis Ignác előtt tiszteleg, akit a kézmosás egészségügyi előnyeinek első felfedezőjeként ismer a világ. Semmelweist 1847-ben ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, ahol felfedezte és bebizonyította, hogy az orvosoktól megkövetelt kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a betegségek terjedését – napjainkban ugyanolyan fontos ez, mint 170 évvel ezelőtt.

Az 1818. július 1-jén, Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok fiatal anyái között szerte Európában.

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát,

és egy alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, amit az orvos keze terjeszt a korábbi műtétek és boncolások után. Ezt felismerve kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a vizsgálatok előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak az elgondolással kapcsolatban, de higiéniai ajánlásait évtizedekkel később a „kóroktan elméletének” széles körű elfogadása révén érvényesítették. Manapság Semmelweist úgy említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. Nemzedékek figyelmét hívta fel arra, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.

A mai Google Doodle az Egészségügyi Világszervezet kézmosásról szóló hivatalos ajánlását követi, a WHO naprakész információit a COVID-19 terjedéséről és önmagunk védelméről pedig itt találja.

Olvasói sztorik