Tech

Kamu frissítésekkel támadnak a csalók

Ismét támadásba lendült az Emotet botnet, amelyeken keresztül több kártékony kódot is terjesztenek a kiberbűnözők, és a magyar felhasználókat sem kímélik. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szeptember végén riasztást adott ki, hogy kifejezetten a haza egészségügyi intézményeket célzó, a kártevőt terjesztő kampányra figyeltek fel, a külföldi portálok pedig újfajta csalásról számoltak be.

A ZDNet portál hívta fel rá a figyelmet, hogy a legfrissebb Emotet-kampányban egy hamis Windows Update szolgáltatásnak álcázza magát a kártevő, és hamis értesítéseket küld a felhasználónak. Spam leveleken keresztül erjed egy kártékony .doc csatolmányban. Amennyiben a felhasználó megnyitja, értesítést kap arról, hogy a fájlt konvertálnia, vagy a szoftverét frissítenie szükséges – természetesen ekkor kártevő kerül a gépére.

A biztonsági szakértők azt tanácsolják, hogy akik munkájuk során sok e-mailt kapnak, legyenek még körültekintőbbek és ne kattintsanak ismeretlen forrásból származó levelekhez mellékelt dokumentumokra.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik