Tech

Megközelítette a Marsot az űrben száguldó autó

2018 februárjában az Elon Musk vezette SpaceX hatalmas show keretében bocsátotta fel a rakéták rakétáját, a Falcon Heavyt. A hatalmas szerkezeten utazott egy vörös Tesla Roadster, illetve a benne ülő Starman nevű bábu is, amelyek azóta is a világűrben száguldanak.

Az autó és utasa a közelmúltban újabb mérföldkövet értek el: a páros október 7-én 8 millió kilométerre járt a Marstól – írja a Space.com. A Tesla és Starman mozgását monitorozó oldal szerint 557 földi nap alatt kerülik meg a Napot,

és eddig több mint 2,1 milliárd kilométert tettek meg.

A Tesla a következő néhány millió évben a Földbe vagy a Vénuszba csapódhat, de sokkal valószínűbb, hogy darabjaira hullik szét az űr extrém hatásai miatt.

Kép: HO / SPACEX / AFP

Az új rakéták kísérleti indításakor jellemzően nem értékes műszereket, hanem teszttömegeket szoktak elhelyezni az eszközökön. Muskék úgy döntöttek, hogy nem a hagyományos tömegek mellett döntenek, hanem nyilvánvaló marketing céllal egy Teslát juttatnak az űrbe.

A Falcon Heavyt 2018 februárja óta két alkalommal bocsátották fel, utoljára 2019 áprilisában. Ma már tudni lehet, hogy ralétának nem szán komoly feladatokat a SpaceX. Úgy tűnik, a Falcon Heavy leginkább a reklámról szólt, az igazi áttörést a Starship rakétarendszere jelentheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik