Tech

Magyar politikusokat is megfigyelhetnek a kínaiak

Soha nem látott méretű adatbázis került elő, ami bizonyítja, hogy Kína az egész világra kiterjedő információgyűjtést és megfigyelést folytat. Az elemzők szerint ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a kínaiak a saját határaikon kívül is megfigyelnek külföldi személyeket és intézményeket – írja feltáró cikkében a Szabad Európa.

Az adatgyűjtést végző, Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű cégtől kiszivárgott adatokról szeptemberben kezdett írni a sajtó, a Szabad Európa pedig megszerezte a magyarokra vonatkozó részeket. A listán 710 személy szerepel, köztük élvonalbeli és helyi politikusok, illetve családtagjaik, cégvezetők, katonatisztek, de akad a listán újságíró is. Hogy kik az adatbázisban szereplő magyarok, arról később számol be a portál.

Az érintett külföldi politikai döntéshozók közül többek közt Boris Johnson brit, Scott Morrison ausztrál, Narendra Modi indiai miniszterelnökök és családtagjaik, számos ország miniszterei, meg a brit királyi család tagjai említhetők, de különböző országok hadseregeinek magas beosztású katonáit, szoftverfejlesztőit, cégvezetőit, akár elítélt bűnözőit is figyelték.

A mintegy 2,4 millió ember és 650 ezer szervezet információt tartalmazó adatbázist főleg közösségimédia-posztok alapján állították össze,

és mindössze egy apró részlete lehet annak az egész világra kiterjedő adatgyűjtő tevékenységnek, amit Kína folytat, és aminek célja a kínai kormány és a hadsereg hírszerzésének segítése.

A fájlok már sérülten kerültek a kutatókhoz, és csak tíz százalékát tudták visszaállítani. A begyűjtött információk közt olyan személyes adatok találhatók, mint születési dátum, cím, családi állapot, politikai és családi kapcsolat, közösségimédia-profilok, előéletre vonatkozó információk, pénzügyi információk, fényképek, emellett egyes profilok mellé elemzéseket is készítettek. Az információ egy része offline forrásokból származik, vagy olyan, nem nyilvános online forrásokból, melyek hirdetők számára érhetők csak el.

A Facebook szóvivője arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy az adatok ilyen jellegű összegyűjtése ellenkezik az oldal szabályzatával, még akkor is, ha nyilvánosan elérhető profilokról van szó. Arra viszont egyelőre még nem válaszoltak,  hogy ez ellen később milyen lépéseket kívánnak tenni. A személyes és érzékeny adatok engedély nélküli begyűjtése és tárolása egyébként számos ország adatvédelmi törvényeit is sérti.

A Zhenhua egyik alkalmazottja korábban a The Guardiannek azt nyilatkozta, hogy nem létezik a több millió emberről információkat tartalmazó adatbázis.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik