Tudomány

Kétezer éves alkoholt találtak

Ősi alkoholt azonosítottak egy kétezer éves kínai bronzedényben – írja az MTI. A különleges leletet Honan tartományban, a Szanmenhsziánál folytatott ásatáson találták meg májusban.

A szakértők a közelmúltban fejezték be a hattyú formájú, karcsú, hajlított nyakú bronzedény tartalmának elemzését. Az edényben több mint 3000 milliliter folyadék volt. A tesztek alapján az anyag gyógyításra használt alkohol lehetett, és az időszámítás előtt 206 és időszámítás szerint 25 közötti nyugati Han dinasztia korai korszakából származik.

A főzetet vérzéscsillapításra és gyulladáscsökkentésre használhatták.

A folyadékot tartalmazó kancsó valószínűleg ivóedény volt, az alkoholt a tetején lévő kis lyukon át lehetett kitölteni. Jang Jimin, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa elmonda, hogy a folyadékot egyebek mellett szén- és nitrogénizotópos vizsgálat alá vetették, hogy további információkhoz jussanak az összetételével kapcsolatban.

Kép: Getty Images

A régészek egy nyughelyben találták meg az edényt, a sír, amelyből előkerült, egy 1,8 méter magas férfié volt. A csontok olyan rossz állapotban maradtak fenn, hogy a férfi korát vagy halálának okát nem sikerült kideríteni. A feltárás során az edény mellett más bronz tárgyakat, jádéból készült leleteket, kerámiákat és vas tárgyakat is azonosítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik