Tech

Csalókra figyelmeztet az OTP, így szúrhatja ki őket

A piacinál lényegesen alacsonyabb lakásár, nulla befektetéssel mesés hozamok, kevés munkával elérhető sok pénz – ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel bombázzák az internetezőket az adathalászok, hiszen tudják, hogy százból néhányan bedőlnek a csalogató ajánlatnak. A csalók sok esetben rendkívüli ajánlatokkal hívják fel magukra a figyelmet, ezt legtöbbször online hirdetés formájában teszik – hívja fel a figyelmet az OTP az elmúlt időszak adathalász-kampányaira reagálva.

A kattintás után rövid idő alatt általában telefonon veszik fel a még gyanútlan áldozattal a kapcsolatot. Idegen nyelven – angolul, oroszul, vagy spanyolul – az áldozat bizalmába férkőznek, majd ajánlanak egy rendkívül kedvezőnek tűnő befektetési lehetőséget (ez sok esetben kriptovalutákhoz, például bitcoinhoz kötődik), ingatlant vagy állást. Az ügyintézéshez még több adatot kérnek el és – mire az áldozat gyanút fogna már sok esetben késő. A csalók megszerzik a bankkártyaadatokat vagy akár az otthoni számítógépek felett is átvehetik az irányítást.

Hogyan védekezhetünk az adathalászok ellen?

Kezeljük minden esetben a bankszámlán elérhető pénzünket ugyanolyan figyelmesen és körültekintéssel, ahogy a pénztárcánkra figyelünk. Az adathalász-visszaélések megakadályozásához elengedhetetlen a megfelelő óvatosság. A pénzügyek intézéséhez használt eszközök – laptop, mobiltelefon – megfelelő védelme, a bizalmas adatok megőrzése kiemelten fontos.

  • Érdemes gyanút fogni minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet vagy e-mail olvasásakor, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavakat vagy PIN kódot kérik. Az OTP Bank például sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér ügyfeleitől jelszavakat vagy PIN-kódokat.
  • Adathalász üzenetre utal, ha magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető üzenetet kapunk, ezeket feltehetőleg fordítóprogrammal készítették. De gyanúra ad okot az is, ha egy látszólag magyarországi hitelintézettől származó e-mail nem .hu végződésű címről érkezik.
  • Ha valamilyen nagy értékű dolgot irreálisan alacsony áron kínálnak az interneten, ugyanúgy gyanút kell keltsen bennünk.
  • Érdemes rendszeresen frissítenünk a bankoláshoz használt eszközeiken futó programokat és alkalmazásokat, ezek ugyanis fontos biztonsági frissítéseket is tartalmazhatnak! Az alkalmazott böngésző adatbiztonsági beállításait lehetőség szerint a legnagyobb biztonságot garantáló szintre kell beállítani. Ezek a programok ugyanis riasztást küldenek, mielőtt egy veszélyes oldalra belépnénk.
  • Érdemes a számítógépeket tűzfalakkal, víruskeresőkkel védeni.
  • Az internet- és mobilbanki bejelentkezéshez használt jelszavakat is megfelelő gyakorisággal (1-3 hónap) érdemes cserélni. Ne tároljunk jelszavakat és belépési adatokat a számítógépen. Legalább 8-10 karakterből álló, kis-, és nagybetűket, valamint számokat egyaránt tartalmazó jelszavakat érdemes választani.
  •  Soha ne telepítsünk olyan programot számítógépünkre vagy telefonunkra, amelynek funkcióival nem vagyunk tisztában, különösen akkor, ha ezt idegenek kérésére tennénk.

Ha megtörtént a baj, érdemes minél előbb ezt jelezni a számlavezető hitelintézetnek, javasolja a bank.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik