Nagyvilág

Egyetemi dolgozók fizetését fújták meg a hackerek

Adathalász hackerek lopták el több svájci egyetem alkalmazottainak bérét – írja az MTI a Sonntagszeitung című svájci lapra hivatkozva. Martina Weiss, a svájci rektori konferencia főtitkára szerint az eset több felsőoktatási intézmény érintett.

A hackerek adathalász módszerekkel kicsalt személyes információk felhasználásával tették rá a kezüket mások fizetésére.

A módszer egyszerű volt: megszerzett felhasználónevek és jelszavak felhasználásával egyszerűen beléptek az egyetem informatikai rendszerébe, ahol átírták, hogy az érintett alkalmazottak bérét melyik bankszámlára utalja a munkáltató. A Sonntagszeitung jelentése szerint az egyelőre ismeretlen elkövetők hatszámjegyű összeghez jutottak hozzá ilyen módon svájci frankban. A baseli ügyészség szerint a pénz egy része már külföldi számlákon van.

A svájci rektori konferencia e-mailben figyelmeztette az egyetemeket, hogy legyenek óvatosak, és mindenki vigyázzon a személyes adataira. A zürichi egyetem pedig azt tudatta, hogy sikerült kivédeniük a támadást, mert az érintett dolgozók felismerték az adathalász e-maileket, és rájöttek, hogy át akarják verni őket, és adataikat akarják kicsalni tőlük.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik