Tech koronavírus

Egy Excel-baki miatt maradt ki 16 ezer koronavírusos a britek rendszeréből

A Brit Közegészségügyi Hivatalnál (PHE) furcsa hiba csúszott a rendszerbe, melynek következtében 16 ezerrel kevesebb koronavírus-fertőzöttet vett nyilvántartásba az intézmény – írja a The Verge.

A problémát az okozta, hogy a PHE dolgozói több forrásból, több tesztlabortól töltötték be a teszteredményeket egy táblába CSV fájlok formájában, de mivel a Microsoft Excel táblázatkezelő csak korlátozott mennyiségű sor rögzítését teszi lehetővé, az gyakorlatilag „betelt” (minden pácienshez több adatsor is tartozik), és egyes rekordok kimaradtak belőle. Mivel ez automatizáltan működött, még nehezebb volt észrevenni. Az Excel régebbi formátuma, az XLS legfeljebb 65 536 sort, míg a frissebb XLSX több mint egymillió sort tud kezelni, vélhetően az volt a baj, hogy az előbbi, elavult formátumban dolgozták fel a számokat.

A hiányzó esetekkel nemrég bővült az országos statisztika: a szombati 12 782 új eset után vasárnap már by 22 961-et jelentettek be. Az egészségügyi miniszter, Matt Hancock magyarázata szerint a hivatal egy régi rendszert használt, amit nem volt idejük ilyen hamar korszerűsíteni.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik