Tech

Az EU leszámolna a letörölhetetlen okostelefonos appokkal

Az EU kötelezné rá a mobilgyártókat, hogy tegyék törölhetővé a gyárilag előretelepített, kéretlen alkalmazásokat, az úgynevezett bloatware-eket. A felhasználók kezébe több kontrollt ígérő, digitális szolgáltatásokkal kapcsolatos tervezetet (Digital Service Act) hamarosan jóvá is hagyhatja az Európai Bizottság. Persze fontos megemlíteni, mindez csak az EU-ra lenne érvényes.

Az úgynevezett „bloatware” szoftverek a megvásárolt eszközökön előre telepítve érkeznek, legyen szó telefonról, vagy számítógépről, látszólag haszontalanok és ártalmatlanok, ám az indokoltnál több felhasználói adatot gyűjtenek és továbbítanak, a törlésük pedig nem mindig lehetséges.A NordVPN kiberbiztonsági cég szerint amellett hogy sértik az adatvédelmet, csökkentik a teljesítményt is.

Év elején a Privacy International több mint 50 szervezet nevében szólította fel arra a Google-t egy nyílt levélben, hogy tegye lehetővé a felhasználók számára az androidos készülékükre telepített bármelyik alkalmazás eltávolítását. A levelet aláíró kutatók szerint az eltávolíthatatlan adatgyűjtő appoknak kiváltságos hozzáférési engedélyük van többek közt a mikrofonhoz és a kamerához, ami adatvédelmileg eléggé aggályos, főleg hogy erről a felhasználó nincs megfelelően tájékoztatva.

Egyre sürgetőbb az androidos mobilok egyik nagy problémája
Több mint 50 szervezet követeli az úgynevezett bloatware szoftverek törlésének lehetőségét.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik