Tech

Eljuttatnák az Aranycsapatot a Holdra

A közeljövőben induló holdi robotikus missziók szerkezetein nemcsak tudományos műszerek, hanem kulturális-művészeti projektek is utazhatnak. A Puli Space Technologies Téridő plakettjén több ezer oldalnyi üzenet juthat el a Holdra.

Az elkövetkező időszakban az amerikai mellett kínai, indiai, orosz, japán, arab és német-izraeli expedíciókat is terveznek az égitestre. A NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) programjában magáncégek által fejlesztett leszállóegységek is indulnak a Holdhoz, ezen robotok révén időkapszulák is eljutnak az objektumra.

A MoonArk négy független hengeres kamrából áll, amelyek több száz képet, verset, zenét és nanoobjektumot tartalmaznak. A Hold Galéria egy nemzetközi együttműködésen alapuló alkotás, amely 100 apró műtárgyat szándékozik elindítani a Hold felé 10-szer 10-szer 1 centiméteres elrendezésben. A Puli Téridő plakett projektje célja, hogy keramikus mikrofilmre, illetve ennek alumínium másolatára úgynevezett Hold-jegyzeteket vigyenek fel, amelyek így több tízezer évig is olvashatók maradnak. Ezután a keramikus mikrofilmet elhelyeznék a Memory of Mankind (MOM) időkapszulában, Európa legrégebbi sóbányájának mélyén, Hallstattban.

A Puli alumínium Téridő plakettje ezzel szemben a NASA 11 tudományos műszerével együtt utaztatnák a Holdra az Astrobotic cég Peregrine leszállóegységének fedélzetén.

„A mérnökök, tudósok nem csak a műszaki/tudományos feladatok megoldásán dolgoznak, ugyanúgy szeretnek olvasni, filmet nézni, zenélni vagy kiállításra menni, a történelemmel foglalkozni, mint bárki más. Ezért is dolgozunk holdjárónk és NASA-díjnyertes »vízszimatoló« szenzorunk fejlesztése és Holdra juttatása mellett egyedi időkapszula projektünkön, és biztos vagyok benne, hogy a Téridő plakett sikere hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarország is beléphessen azon országok nagyon szűk csoportjába, akik képesek egy másik égitest elérésére, és részt vehetnek a Hold erőforrásainak hasznosításában, egy új, innovációra építő gazdaság kialakításában” – mondta Pacher Tibor, a Puli Space vezetője.

Kép: Getty Images

A Puli csapata szerint Puskás Ferenc és az Aranycsapat története is ilyen, ezért legalább tizenkét, egyenként kétezer karakteres Hold-jegyzetben mutatják be a legendás csapat játékosait, edzőjét és fontos mérkőzéseit. Az Aranycsapat Holdra jutását egy közösségifinanszírozás-kampánnyal is támogatják. A Téridő plakett első történeteinek sorában a magyar labdarúgás ikonjai mellett a hazai digitális világ két jelentős szereplőjét, az IDC-t és az IVSZ-t is megtalálni. Előbbi a világ első számú információtechnológiai-, telekommunikációs- és fogyasztói piacokat vizsgáló cége, utóbbi pedig az informatikai, távközlési és elektronikai iparágak közös platformja.

„Szeretnénk, ha a Téridő plakett tartalma minél izgalmasabb lenne, egy igazi színes tabló arról, hogy mit mondunk el a jövőnek arról, ami számunkra igazán értékes, még akkor is, ha az történelmi léptékkel mérve hétköznapi. A Téridő plakett éppen ettől lehet érdekes, életszerű: a mai világ lenyomata. A jövőben további cégek és magánszemélyek számára is szeretnénk lehetőséget adni, arra hogy saját történeteikkel, üzeneteikkel gazdagítsák a közösen összeállított és végső soron az örökkévalóságnak szóló Téridő plakett tartalmát” – nyilatkozta Pacher.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik