Tech

Valami eltűnik majd az IKEA-ból, de így mindenkinek jobb lesz

Az IKEA 2021. októberéig kivonja a lakberendezési termékeinek globális kínálatából a nem újratölthető alkáli elemeket, hogy ezzel a tölthető elemek használatára ösztönözze a vásárlókat. Számos összehasonlító életciklus-elemző tanulmány azt mutatja, hogy a nagyobb energiafelhasználásuk miatt rendszeres töltést igénylő általános háztartási készülékek esetében (pl. játékok, elemlámpák, hordozható hangszórók, fényképezőgépek) az alkáli elemek környezetterhelése nagyobb, mint a tölthető nikkel-metálhidrid (NiMH) elemeké.

Már a 10. töltés után alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez a tölthető NiMH elemek használata az alkáli elemek használatához képest ugyanazon energiamennyiség előállításához. A NiMH elemek teljes környezetterhelése körülbelül az 50. töltés alkalmával már azonos vagy akár kisebb mértékű, mint az alkáli elemeké – részletezi a cég korábbi tanulmányok alapján.

 Azon vásárlók számára, akik rendszeresen használnak elemes eszközöket, előnyös az alkáli elemről tölthető elemre váltani. Idővel jelentős megtakarítás érhető el – mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból. A tavalyi év során 300 millió alkáli elemet értékesítettünk világszerte, így komoly potenciális lehetőséget látunk abban, hogy vásárlóinkat szemléletváltásra és a tölthető elemekben rejlő potenciál maximális kihasználására ösztönözzük”

– mondta el ennek kapcsán Emelie Knoester, az IKEA Range & Supply üzletág vezetője.

A 2019-es pénzügyi évben az IKEA közel 300 millió alkáli elemet értékesített világszerte. Számításuk szerint, ha minden vásárlójuk a nagyfogyasztású eszközeihez alkáli elem helyett tölthető elemet vásárolna, és azokat csak 50-szer töltené újra, 5000 tonna hulladékcsökkenést eredményezne éves szinten világszerte.

(Kiemelt kép: IKEA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik