Tech

Újabb adag kártékony appot találtak, törölje őket, ha ott vannak a mobilján

Az Avast szakértői több olyan iOS-es és androidos mobilokat egyaránt célzó kártékony appot fedeztek fel, melyek kéretlen reklámokkal bombázták a felhasználók eszközeit. A felderítésre viszont furcsa módon került sor: egy cseh kislány figyelt fel a rendellenességre, méghozzá olyan mód, hogy az egyik programot influencer reklámozta a TikTokon. A lány a Be Safe Online helyi biztonsági projekt felületén tett bejelentést, így jutott el az észrevétel az Avasthoz. Összesen 11 problémás adware-t sikerült így azonosítani, melyeket együttesen több mint 2,4 milliószor töltöttek le a felhasználók a Play Áruházból és az App Store-ból. A SensorTower adatai szerint több mint 500 ezer dollár bevételre tettek szert rajtuk keresztül a készítőik.

A problémás szoftverek csak látszólag voltak szoftverek, mivel nem kínáltak igazi funkciókat, telepítés után a hozzájuk vezető ikonok is eltűntek, ezzel nehezítve az eltávolításukat. Ahogy általánosságban az ilyen jellegű alkalmazásoknál, ezek is főleg képszerkesztőknek, háttérképes appoknak, zeneletöltőnek álcázták magukat.  Főleg a TikTokon és az Instagramon keresztül népszerűsítették őket, nem egyszer nagy követőtáborral bíró influencerek segítségével, így az elsődleges célpont a fiatal korosztály volt.

A Google az appok nagy részét már eltávolította a Play Áruházból, de az Apple boltjában még megtalálható némelyik. Ha netán valamelyiket már telepítette volna, ajánlott azonnal megválni tőle:

  • ThemeZone – Shawky App Free – Shock My Friends
  • Tap Roulette ++Shock my Friend
  • Ulimate Music Downloader – Free Download Music
  • Shock My Friends – Satuna
  • 666 Time
  • ThemeZone – Live Wallpapers
  • shock my friend tap roulette

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik