Tech

Üzemidő-kímélő újítást kap a Google Chrome

Ugyan a Google Chrome a világ legnépszerűbb böngészője, remek funkciói mellett arról is ismert, hogy meglehetősen erőforrás-igényes. A Google folyamatosan dolgozik azon, hogy a szoftver hatékonyabb legyen ilyen téren is, most pedig újabb fejlesztést vezet be a cél érdekében, ami egyaránt jó hír a laptopról és okostelefonról netezők számára.

A böngésző 85-ös kiadásával már a stabil verziókban is aktiválódik a több hónapja fejlesztett és pletykált Heavy Ad Intervention nevű fejlesztés, ami letiltja azon reklámok megjelenítését, amelyek túl sok erőforrást-igényelnek. Ezáltal nem csak a weboldalak töltődnek be gyorsabban, de a laptopok üzemidejére is jótékony hatással van, illetve az adatforgalmat is csökkenti, amennyiben valaki mobilnetről böngészne. Az eltüntetett bannerek helyén eltávolított tartalomra utaló üzenet lesz olvasható, illetve további részletes magyarázatot is találhat a netező a tiltásról.

A Chrome termékmenedzsere, Marshall Vale szerint ugyan csak a hirdetések 0,3 százaléka illik bele a „túl sok” kategóriába, de egy ilyen reklám akár az összes, oldalon megjelenő hirdetés által fogyasztott adat 26 százalékát, illetve a CPU-fogyasztás 28 százalékát teheti ki. De problémásnak számít még a böngészőn keresztüli kriptovaluta-bányászat, a túlságosan nagy és nem megfelelően tömörített kép- és videófájlok, valamint egyes JavaScript műveletek.

A fejlesztés fokozatosan érkezik meg minden Chrome-felhasználóhoz szeptemberben a böngésző 85-ös verziójával, eddig csak a fejlesztőknek szánt verzióban, a Canary-ban lehetett tesztelni.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik