Tech

Alexandre Dumast ünnepli ma a Google

A Google kereső főoldalán ma színes, animált slideshow fogadja a netezőket, amivel a keresőcég Alexandre Dumas francia író előtt tiszteleg. Az ünnepi embléma apropója, hogy éppen 176 éve, 1844 augusztusában jelent meg Dumas egyik legismertebb műve, a Monte Christo grófja, ennek a regénynek a főbb pontjait rajzolta meg a feladatra felkért Matt Cruickshank grafikus látványos, rajzfilmes stílusban.

Fotó: 24.hu

Alexandre Dumas 1802. július 24-én született az észak-francia Villers-Cotterêts településen, eredetileg Dumas Davy de la Pailleterie néven. Úgy szól a fáma, hogy tábornok édesapja történetei mozgatták meg fantáziáját, melyek alapul szolgáltak későbbi műveihez. Legismertebb művei kalandos történelmi regények, amelyek a világ legolvasottabb francia írójává tették őt, több regényéből (például a Monte Cristo grófja és a D’Artagnan-történetek) készült filmadaptáció.

1822-ben költözött Párizsba, újságcikkeket és színdarabokat is írt. A sajtóban akkoriban jött divatba a folytatásos regények közlése, így jelent meg először a Monte Christo grófja is a Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban. Dumas elképesztően termékeny szerző volt, számtalan regénye mellett színdarabokat, esszéket, novellákat, sőt detektívtörténeteket és útikönyveket is írt – persze mindebből az általa foglalkoztatott „írógyár” munkásai is alaposan kivették a részüket.

Kevesen tudják róla, de a nőket és a finom ételeket is szerette:

A nőket és az ételt is falta az írófejedelem
Alexandre Dumas azt állította magáról, egy óra alatt végezne öt nővel és egy színdarabbal, halála előtt pedig mindenképp meg akart írni egy szakácskönyvet.

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik