Tech

Ügyes trükkel lett még jobb képstabilizátor a DJI Osmo Mobile 4

A DJI a nyár végére időzítette a legújabb kütyüjének, az Osmo Mobile 4 képstabilizátornak a bemutatóját, és az eszköz negyedik generációja olyan újdonsággal érkezik, ami nagyban megkönnyíti a felhasználók életét. Az OM 4 új, mágneseket használó csatlakozása kiiktatja az egyik olyan tényezőt, ami korábban elég körülményessé tette az ilyen jellegű kiegészítők használatát.

Manapság a csúcstelefonokban egyre profibb optikai és digitális képstabilizálással találkozhatunk, de ezen megoldások még mindig nem érnek a háromtengelyes képstabilizátorok nyomába. Ezek közé tartozik a kínai DJI Osmo Mobile sorozata is, aminek a negyedik generációjáról augusztus 26-án rántotta le a leplet a gyártó – az eszköz mától kapható, méghozzá 50 ezer forint környékén.

A tavalyi verzió nagy újdonsága ugye ez volt, hogy a kiegészítőt össze lehetett hajtogatni úgy, hogy elférjen akár egy övtáskában is. A méretcsökkentés után idén megérkezett egy újabb innováció, a mágneses telefonrögzítő satu, ami a mobilokhoz tervezett képstabilizátorok egyik legbosszantóbb tulajdonságát igyekszik orvosolni. Nem szünteti meg teljesen, de a kipróbálást követően az első benyomásunk az, hogy rengeteg felhasználó találja majd üdvösnek az Osmo Mobile 4 újítását.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

A DJI Osmo Mobile 4 nagy találmánya: a mágnes

Hogy pontosan miről van szó? Aki már használt ilyen eszközt, az tudja, hogy a telefont rögzíteni kell a stabilizátorra – ez általában egy széthúzható satuval történik, ami automatikusan rászorul a készülékünkre. A behelyezés egy olyan kétkezes művelet, ami elvesz némi időt, de ennél kellemetlenebb, hogy ilyenkor csak korlátozottan vagy egyáltalán nem használható a telefon, így folyton le kell szedni az eszközről, hogy telefonálhassunk, üzenetet írjunk, cseteljünk, appokat használjunk és még sorolhatnánk.

Ezen segít a DJI nagy ötlete: az Osmo Mobile 4 mellé ugyanis egy olyan telefonsatut kapunk, ami egy mágnessel csatlakozik a mobilt tartó karhoz, tehát egy erőteljes mozdulattal a készülék bármikor leszedhető a képstabilizátorról, és pillanatok alatt vissza is „ragasztható”. A belülről gumírozott rögzítő ott van ugyan a telefonon, ami nem feltétlenül esztétikus, de a készülék tökéletesen használható és azonnal visszailleszthető az Osmóra, ha valamit gyorsan rögzíteni szeretnénk.

A satu a mobilon nem elegáns, de annál praktikusabb. Fotó: DJI

A kínaiak ugyanakkor nem álltak meg itt, ugyanis egy ennél állandóbb megoldást is kínálnak: az OM 4 dobozában találunk egy kör alakú, fém kiegészítőt, ami speciális 3M matricák segítségével rögzíthető a telefon hátuljára. Így már a satu sem kell, a telefon még az előbbi megoldásnál is gyorsabban rögzíthető és leszedhető a stabilizátorról. Ehhez mindössze azt kell elfogadni, hogy a mobilunk hátán mindig ott lesz a fém kör, aminek viszont van egy lehajtható gyűrűje, így akár a készülék stabilabb fogásában is segíthet.

Ezen megoldás esetén csupán arra kell külön figyelni, hogy az eszköz mellé kapott átlátszó minta segítségével a telefon mértani közepére ragasszuk a fém kiegészítőt, továbbá a felhelyezés után legalább 12 órát kell várni, mielőtt ezzel a módszerrel próbálnánk ki az Osmo Mobile 4-et.

A kerek kiegészítő pontos felhelyezését egy sablon segíti. Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Praktikusabb, mint valaha

Amikor először próbáltuk ki a mágneses satut, rögtön arra gondoltunk: ez annyira adja magát, hogy nem is értjük, miért nem jutott eszébe valakinek korábban. Ha pedig tényleg rendszeresen használnánk egy OM 4-et videózásra, akkor a telefon hátára ragasztható megoldástól sem idegenkednénk. A satus opció atomstabil, még az eszközt durván rángatva sem tudtuk elérni, hogy lerepüljön a mobil, és a gyártó ígérete szerint a felragasztós változat esetében sem kell hasonlótól tartani.

Fontos kiemelni, hogy a leegyszerűsített használatot az is segíti, hogy az Osmón van gombnyomásra aktiválódó StandBy mód, azaz ha épp nem használjuk a stabilizátort, akkor kiválasztható az energiatakarékos készenléti mód, amiből egy mozdulattal felébreszthető az eszköz, és azonnal újra használható, a bekapcsolgatós és az applikációval párosítós procedúra nélkül.

Az energia miatt amúgy nem feltétlenül kell aggódni, hiszen az OM 4 egy töltéssel 15 órányi üzemidőt biztosít, és akár mobilaksiként is használható, ha más eszközünkből már fogytán lenne a nafta.

Az új Osmo most is összehajtható (még kisebb is, mint a tavalyi modell), így akár egy zsebben is elfér (de az említett övtáska azért kényelmesebb), és most is igaz, hogy a markolaton ügyesen elhelyezett gombokkal nagyszerűen kezelhető a legtöbb fontos lehetőség. A nagyításért, a vízszintes és függőleges mozgásért és az exponálásért felelős gombokat valószínűleg nem kell magyarázni, a hátsó ravasszal viszont érdemes barátkozni, mert eltérő funkciók hozhatók elő különböző mozdulatokkal.

Nyomva tartva aktiválódik a lock mód, amivel a középpontban lévő téma „rögzül” és mozgás közben is ott marad, egyetlen nyomásra pedig bekapcsol a továbbfejlesztett ActiveTrack, ami automatikusan követni kezdi a kijelölt tárgyat vagy személyt. Ugyanitt válthatunk az elülső és hátsó kamera között, és innen indítható el a kifejezetten gyors akciók stabil rögzítését lehetővé tévő Sport mód is. Fontos továbbá az alapból a be- és kikapcsolásra szolgáló M gomb, amivel gyorsan válthatunk a vízszintes és függőleges mód, illetve a fotó és videó között, továbbá ezzel aktiválható a korábban már említett StandBy funkció.

A tripod most is alaptartozék. Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Szoftveresen szintén fejlődött a rendszer: a gyártó szerint az ActiveTrack 3.0 jobb, mint valaha, és a használathoz nélkülözhetetlen DJI Mimo app előre programozott rögzítési módjai (timelapse, motion lapse, hyperlapse, slow-motion, panoráma stb.) abban is segítenek, hogy azok is rögtön látványos felvételeket készíthessenek, akik még csak most ismerkednek a technikával. Ezen terület legnagyobb újdonság a dinamikus zoom, aminél a rendszer automatikusan úgy használja a nagyítás funkciót, hogy a felvételen mozgásba lendül a háttér, különleges filmes hatást kölcsönözve a videóinknak.

Adott továbbá a drónoknál is bevált gesztusvezérlés, amivel például időzítés nélkül készíthető csoportkép. Ebben nagy segítség az alaptartozék tripod, ami nemcsak ilyen esetben jön jól, de akkor is, ha mondjuk úgy szeretnénk timelapse felvételeket készíteni, hogy közben nem tartjuk a kezünkben a képstabilizátort.

Nem rókabőr

Ugyan még csak pár órát tudtuk használni az eszközt, és főleg csak ismerkedtünk vele, de már ennyi idő is elég volt arra, hogy világossá váljon, az Osmo Mobile 4 nem rókabőr, hanem valódi előrelépés a termékcsaládon belül. Már az összehajtható kivitel is jelentős újítás volt tavaly, de a mobil mágneses rögzítése jóval nagyobb kényelmet ad annál, minthogy nem foglal sok helyet az eszköz.

Az új megoldással tényleg pillanatok alatt csatlakoztatható egy telefon a képstabilizátorhoz, ami nemcsak akkor jön jól, ha sietve szeretnénk filmezni, de akkor is, ha olyan helyzet adódik, mikor a telefonra van rögtön szükségünk. Az pedig már csak bónusz, hogy a mágneses csatlakozásnak hála úgy általában sokkal kényelmesebbé vált az Osmo Mobile használata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik