Tech

Részegségkövetésre is alkalmas lehet a telefonunk

Egy friss kutatás szerint a telefonunk mozgásérzékelője képes megmondani, hogy túl sokat ittunk-e már, és egy speciális applikáció segítségével akár még jelezhet is, hogy már ne üljünk volán mögé – írja a Futurism.

A Journal of Studies on Alcohol and Drugs tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint nem használjuk ki eléggé azokat a pontos szenzorokat, amelyeket minden nap magunkkal cipelünk a telefonunk belsejében. Az egyik jó felhasználási módszer a valós idejű „részegségkövető” lehetne, ami jelezné, hogy mikor életveszélyes már autóba ülnünk.

Kép: Getty Images

Persze ideális esetben alkoholfogyasztás után senki nem ül a volán mögé, de ez sajnos a gyakorlatban nincs mindig így. A Pittsburghi Orvosi Egyetem kutatása során 22, 21-43 éves felnőttekkel itattak vodkatartalmú italokat egészen addig, amíg 0.20 százalékos nem lett a kilégzéses alkoholszintjük. Ezután hét órán keresztül minden egyes órában azt kérték tőlük, hogy az alsó hátukhoz erősített telefonnal sétáljanak egy kicsit, ügyelve arra, hogy az oda rögzített telefon a helyén maradjon.

A kutatók a telefonok adatait elemezve képesek voltak 90 százalékban megállapítani, hogy a résztvevők véralkoholszintje az Egyesült Államokban elfogadott alá esett-e. A kutatók szerint, bár további kísérletek szükségesek még az eredmény pontosításához, a telefon jó eszköz lehet arra, hogy figyelmeztessen az ilyen magas kockázatú helyzetekben – ha már úgyis mindig ott van nálunk, legalább vegyük hasznát a telefonáláson és netezésen kívül másban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik