Tech

A NASA aggódik a Föld mágneses terének gyengülése miatt

A NASA is aktívan vizsgálja a földi mágneses tér egyik különlegességét, a dél-atlanti anomáliát (SAA) – írja a ScienceAlert. Az elmúlt időszakban felfedezték, hogy ezen régióban a mágneses mező egyre gyengül, egyes kutatások alapján ugyanakkor a jelenség egyáltalán nem újdonság.

Az anomália, melyre a NASA a mágneses mező horpadásaként hivatkozik, a földi életre nem jelent fenyegetést, az űrhivatalnál mégis aggódnak miatta.

Ennek oka az, hogy a mágneses tér védi a bolygó körül keringő űreszközöket a Nap töltött részecskéitől, az SAA feletti áthaladás során pedig a műholdak és űrtávcsövek fokozott fenyegetésnek vannak kitéve. Ezen elrepülések alatt egyelőre csak kisebb hibák jelentkeznek, de fennáll a veszélye a jelentősebb adatvesztésnek és a komolyabb sérüléseknek is.

Kép: Getty Images

A NASA-t emellett tudományos szempontból is foglalkoztatja az SAA. A mágneses tér egy igen komplex struktúra, melyet máig nem sikerült teljesen megérteni. A kutatók úgy vélik, hogy a mezőt alapvetően a Föld mélyén kavargó olvadt vas irányítja, ennek változásai és hatásai azonban vitatottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik