Tudomány

Ősi anomáliát találtak a Föld mágneses terében

A Föld mágneses tere nem egységes: bizonyos régiókban különösen erős, míg máshol gyengébb. Az egyik legismertebb példa erre a Dél-Amerika és Zimbabwe közötti Dél-Atlanti Anomália (SAA). A kutatók még mindig nem tudják, hogy mi is áll az SAA hátterében, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor nem egy új, hanem egy több millió éves jelenségről lehet szó – írja az IFLScience.

Folyamatosan gyengül a Föld mágneses tere
Afrika és Dél-Amerika között fokozatosan gyengül a Föld mágneses mezeje.

A földtörténet során a mágneses mező folyamatosan alakult, időnként a mágneses pólusok is helyet cseréltek.

Úgy tűnik azonban, hogy az SAA régóta állandó.

Yael Engbers, a Liverpooli Egyetem PhD-hallgatója csapatával az anomália közepén fekvő Szent Ilona szigetén gyűjtött be 8-11 millió évvel ezelőtti kitörésekből származó mintákat. A vasban gazdag láva képes megőrizni olyan nyomokat, melyekből a kihűlése korának mágneses terére lehet következtetni.

Engbers szerint eredményeik azt mutatják, hogy 11 millió éve egy, az SAA-hoz hasonló anomália létezett a térségben. Egy korábbi tanulmányban a szerzők azt írták, az SAA-t ennél jóval fiatalabb, 90-46 ezer éves lehet. Engbers úgy gondolja, hogy az anomália az eddigi feltételezésekkel ellentétben nem a mágneses pólusváltás jele. A kutatók szerint az elmúlt 5 millió évben kilenc hasonló esemény történt, ezek okai és előjelei egyelőre nem ismertek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik