Tech

A Huawei ígéri, a szankciók ellenére tovább frissíti a telefonjait

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a The Washington Post egy cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy augusztus 13-án lejártak azok a különleges engedélyek, amik lehetővé tették, hogy a Google frissítéseket küldjön a tavaly májusban fekete listára tett Huawei azon okostelefonjaira, amik az Egyesült Államok által meghatározott kereskedelmi szankciók előtt kerültek forgalomba.

Az amerikai lapnak nyilatkozó Jose Castaneda Google szóvivő szerint a múlt héten lejárt licenc tette lehetővé, hogy a 2019. májusa előtt megjelent telefonok megkapják a Google által kiadott frissítéseket, és bár ennél többet nem kívánt nyilatkozni, a szűkszavú reakció arra enged következni, hogy különleges engedély hiányában a jövőben a kínai cég érintett telefonjai nem kapják meg a frissítéseket.

Ha Huawei telefonja van, ezt tudnia kell: vége a Google frissítéseknek
Lejártak azok a különleges engedélyek, amik lehetővé tették, hogy a Google frissítéseket küldjön az amerikai szankciók előtt piacra került Huawei okostelefonokra.

A Huawei szerkesztőségünknek eljuttatott állásfoglalása szerint az ügyről egyelőre sem az Egyesült Államok kormánya, sem a Google nem adott hivatalos tájékoztatást, és a cég állítja, a döntéstől függetlenül a Huawei továbbra is gyárthat és árusíthat olyan Google licenccel rendelkező GMS-termékeket, amik 2019. május 16. előtt kerültek kereskedelmi forgalomba.

A Huawei szerint ezek a termékek mind hozzáférnek a Google Play-hez, ahonnan alkalmazásokat tudnak letölteni és frissíteni.

A cég közlése szerint továbbra is biztosítják a rendszer- és biztonsági frissítéseket, a nyílt forráskódú közösségnek és a Huawei saját fejlett K+F képességeinek köszönhetően. A tájékoztató kiemeli: a Huawei az új Android-funkciókat és biztonsági frissítéseket az AOSP-n (Android Open Source Project) keresztül éri el, és ezeket automatikusan ki is adja az eszközökre, aktívan telepítik az új szoftverfrissítéseket, patch-eket és egyéb hibajavításokat, miközben garantálják az API-ok kompatibilitását.

Kérdésünkre, hogy ez miképpen valósulhat meg, miközben a Google szerint erre csak a lejárt különleges engedélyek keretében volt lehetőség, a vállalat egyelőre nem tudott pontos választ adni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik