Tech

Az űrből is látszik a széttört arktiszi jégtábla

A Dove műholdak kapták lencsevégre, ahogy az arktiszi Milne jégself darabjaira törik, és elkezd sodródni a Jeges-tengeren – írja a BBC. A self július 30-31-én jött létre Kanada északi részén, az Ellesmere-szigeten, ahol korábban gleccserek részét képezte. Aztán augusztus 3-án a szabadon úszó self darabjaira tört. Az első repedezést sikerült a műholdaknak lefotózniuk.

A 20. század elején az Ellesmere-szigetet mintegy 8600 négyzetkilométernyi jég fedte le. Az ezredforduló idején azonban a globális felmelegedés miatt a jégtakaró mindössze 1050 négyzetkilométeresre zsugorodott. A további letöredezések miatt jelenleg nagyjából 500 négyzetkilométeres a kiterjedése.

A Milne jégself 106 négyzetkilométeres volt. 

A Dove műholdakat egyébként a kaliforniai Planet vállalat birtokolja, az első képet a szigetről való leszakadás előtt (július 26.), a másikat pedig utána (július 31.) készítették.

Kép: Planet Labs

A fotókon jól látszik, hogy több olvadási sáv található a jégselfen, ami azért is problémás, mert az elolvadt, vízzé vált jég ilyenkor bekúszik a repedésekbe, tovább tágítja őket, és elősegíti a self darabokra hullását.

Az előtte-utána képet a Planet Labs weboldalán, ide kattintva lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik