Tech

Mindenki találhat magának megfelelő HMS-es Huawei telefont (x)

A Huawei 2019 ősze óta forgalmaz olyan okostelefonokat, amik a nyílt forráskódú Android 10 mellett Huawei Mobile Services (HMS) ökoszisztémával vannak felvértezve, a kínálat ugyanakkor már így is jelentős az elérhető HMS – es készülékek tekintetében. Cikkünkben három okostelefont szedtünk össze: mindegyik HMS-sel érkezik, de eltérő kategóriákat (csúcs, közép és belépő) képviselnek, eltérő igényeket kielégítve.

Huawei P40 Pro

A Huawei egyik legújabb csúcskészüléke, ami minden tekintetben prémium kategóriás telefon. Külsőre elegáns, az előlapi üveg a készülék mind a négy szélén vízesésszerűen hajlik oda a középen futó alumínium kerethez, a 6,58 hüvelykes OLED kijelző átlagon felüli képminőséggel bír, és a burkolat alatt rejlő hardverre sem lehet panasz. Nyolcmagos Kirin 990 5G processzor, 8 GB RAM, amit 256 GB (de tovább bővíthető) háttértár egészít ki.

Ez a hardverösszeállítás nemcsak az Android 10 és az EMUI kezelőfelületet szolgálja ki, de képes bármilyen alkalmazás vagy játék zökkenőmentes futtatására. Mindezt egy két napra is elég 4200 mAh-s akkumulátor egészíti ki, 40 wattos gyorstöltéssel, 27 wattos vezeték nélküli gyorstöltéssel, illetve reverse charging technológiával, így a telefont akár más készülékek töltésére is használhatjuk. A telefon emellé csatlakozik az 5G hálózatokra, tudja a WiFi 6 szabványt, IP68 védelemmel látták el, tehát víz- és porálló, és emellé a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasója is villámgyors.

A pompás hardveren túl a telefon mellett szól a kamerarendszer is, aminél jelenleg nincs jobb mobilos megoldás a piacon. A P40 Pro hátlapján összesen négy Leica kamera található: egy 50 megapixeles főegység, egy 12 megapixeles telefotó kamera 5x optikai nagyítással, egy 40 megapixeles ultraszéles variáns, illetve egy ToF szenzor. Ezzel az összeállítással minden körülmények között kiváló képeket és videókat lehet készíteni, legyen szó nappali verőfényről, vagy egy esti fotózásról, szelfizésről,lassított felvételekről, vagy akár közeli képekről.

Huawei P40 Lite 5G

A Huawei P40 Pro egyik kistestvére, ami már nem csúcs, hanem középkategóriás készülék, ennek megfelelő képességekkel. Külsőre itt is egy mutatós okostelefont kapunk, viszont itt már csak az előlap kapott edzett üveglapot, oldalt és hátul műanyagborítással találkozunk. A kijelző 6,5 hüvelykes, IPS panellel, a felszín alatt pedig egy Kirin 820 5G chipet találunk, méghozzá 6 GB RAM és 128 GB háttértár társaságában. Ez az összeállítás az igények jelentős részét továbbra is hibátlanul kiegészíti, és nem szabad elfeledkezni a telefon nevében is szereplő extráról, az 5G-ről.

A mobil képes csatlakozni a hazánkban is egyre terjedő, újgenerációs mobilhálózatokhoz, és ezt még csak kevés elfogadható áron kínált középkategóriás készülék mondhatja el magáról.

A P40 Lite 5G emellé 4000 mAh-s akkumulátorral érkezik, itt is adott a 40 wattos gyorstöltés, az ujjlenyomat-olvasót a bekapcsoló gombba építve találjuk, a hátlapra pedig itt is négy kamera került. A főkamera 64 megapixeles, és emellé kapunk egy 8 megapixeles ultra-széles látószögű egységet, egy 2 megapixeles makró lencsét a közeli képek készítéséhez, illetve egy 2 megapixeles mélységélesség szenzort, ami a portrék készítésénél lehet a hasznunkra. A főkamerával akár 64 megapixeles fotók is készíthetők, és összességében elmondható, hogy kategóriájában a P40 Lite 5G kiváló képeket készít, és nemcsak normális fényviszonyok között, de este is megállja a helyét.

Huawei Y5p

A Huawei természetesen azokra is gondol, akik nem akarnak jelentősebb összegeket telefonra költeni:nekik lehet jó választás a Huawei Y5p, ami már 30 ezer forint környékén hazavihető. Ennek a készüléknek nemcsak az ára jóval visszafogottabb, mint a cikkünkben szereplő másik két társának, de a mérete is, a többiekhez képes egészen kompakt méretekkel (146,5 x 70,94 x 8,35 mm) rendelkezik, így akár egy kézzel is kényelmesen használható. A kijelző 5,45 hüvelykes, IPS panellel, a hátsó borítás pedig műanyag, finom textúrával, ami egyrészt jól néz ki, másrészt van egy olyan előnye, hogy nem virítanak rajta az ujjlenyomatok.

A Huawei Y5p abszolút belépőkategóriás készülék, így nem alkalmas komolyabb játékok vagy erőforrásigényesebb alkalmazások futtatására, a feladata, hogy ellássa egy okostelefon legalapvetőbb teendőit. Erre meg is felel a burkolat alatt található hardver, ami egy MediaTek Helio P22 rendszerchipből, 2 GB memóriából és 32 GB háttértárból áll, mely memóriakártyával, igény esetén szerencsére bármikor tovább bővíthető. Mindezt egy 3000 mAh-s akkumulátor egészíti ki, amivel simán elketyeg a telefon két napon keresztül, és bár ujjlenyomat-olvasó itt nincs, de 2D-s arcfelismerést kapunk, ami ráadásul még jól is működik.

A telefonnal természetesen fotózni is lehet: az előlapon egy 5 megapixeles szelfikamera kapott helyet, míg hátul egy 8 megapixeles, autófókuszos egység teljesít szolgálatot, amivel videókat is rögzíthetünk 1080p felbontásban 30 fps mellett. A végeredmény persze nem ér fel a fenti két nagytestvér által készített fotók minőségével, de ha gyorsan szeretnénk lőni egy fotót valamiről, arra tökéletesen megfelel.

Mindez persze csak három készülék a sokból, ami HMS-sel érhető el, és ha valaki ezek között nem találja meg a számára megfelelőt, akkor bőven van miből válogatnia, legyen szó csúcskészülékekről, középkategóriás mobilokról vagy akár belépő szintű telefonokról.

Kiemeét kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik