Tech

Fejlesztő vagy? Ezért válaszd a Huawei Mobile Servicest! (x)

A telefongyártás tekintetében a Huawei egyértelműen az élvonalba tartozik, nem véletlen, hogy az elmúlt években világszinten a második legtöbb készüléket értékesítő céggé küzdötte fel magát, az idei év második negyedévében pedig már a legtöbb telefont értékesítő gyártóvá vált. Miután az Egyesült Államok szankciókat léptetett érvénybe bizonyos kínai vállalatokkal szemben, a Huawei gőzerővel kezdett dolgozni saját ökoszisztémája, a Huawei Mobile Services (HMS) építésén. Amennyiben bejön a Huawei a világ harmadik legnagyobb mobilos ököszisztémájának fejlesztésére vonatkozó bátor lépése és a számításaik, hosszú távon alapjaiban változhat meg a mobiltelefonok piaca.

A HSM egy folyamatosan fejlődő és növekvő rendszer, amely ezernyi szolgáltatást és alkalmazást kínál.  De a HMS nem csak a felhasználók érdekeit helyezi előtérbe. A Huawei különböző platformokkal és eszközökkel is segíti legújabb partnereit, így a fejlesztői környezet kényelmesebbé, a HMS-be való integráció pedig gyorsabbá és hatékonyabbá válhat.

Segítség a fejlesztőknek

A fejlesztés és a publikálás hosszadalmas folyamat, ám a Huawei a regisztrációtól kezdve az appok beállításáig és közzétételig minden lépéshez segítő kezet nyújt. A HMS szoftverfejlesztő készlete mellett a különféle API-k, a DevEco Studio és a Cloud Test platformok is segítik a munkát, miután pedig a szoftver elkészült, és csak arra vár, hogy a nagyközönség elé kerüljön, jöhet a disztribúció.

A fejlesztők számára nagy segítség lehet a Huawei által kínált úgynevezett Ability Gallery disztribúciós csatorna. Ez egy továbbfejlesztett segédeszköz, ami támogatja a fejlesztőket saját alkalmazásaik terjesztésében, ezért nekik nincs más dolguk, mint a megosztani kívánt szolgáltatásaikat és tartalmaikat eljuttatni erre a platformra. Ezután a Huawei szolgáltatása már teszi is a dolgát és biztosítja, hogy a tartalmak, alkalmazások és szolgáltatások elérhetőek legyenek a Huawei eszközein.

Így az elsősorban kódolni és fejleszteni szerető szakembereknek nem kell azon törni a fejüket, hogy az alkalmazásaik vajon hogyan jutnak el a célközönséghez, hiszen nincs más dolguk, mint integrálni a HMS szoftverfejlesztő készletét. A rendszer előnyben részesíti a lokális tartalmak és szolgáltatások megjelenését, ezáltal számos magyar alkalmazás is elérhető az alkalmazásgalériában.

És adott a lehetőség arra is, hogy egyszerűbb quick appot, vagyis gyorsalkalmazást fejleszthessen a csapat. A Quick Apps lényegében az Android Instant Apps megoldásának alternatívája. A felhasználónak egy app használatához hagyományos módon először le kell töltenie, majd futtatnia egy telepítőt, ami egyrészt adatforgalom, másrészt tárhelyet is foglal a készüléken. Az instant appok működését ezzel szemben úgy tudjuk a legegyszerűbben elképzelni, mintha a weboldalunk jelenne meg az AppGallery – ben alkalmazás formában, tehát nem kell telepíteni, viszont alkalmazás ikonnal a telefon főképernyőjéhez adható. Megnyitáskor nem egy böngészős nézetet, hanem a weboldal tartalmát, valamint a QuickApp jeleként egy kis villám ikont látni a jobb felső sarokban. A fejlesztők számára ez a formátum azért is előnyös, mert a kényelmesebb és lustább netezők így nagyobb eséllyel próbálják ki a programjaikat, hiszen mindössze csak egy gombnyomást kell megtenniük.

Ők már a HMS-t választották

A HMS-hez csatlakozott fejlesztők száma globálisan már meghaladja a másfél milliót, az AppGalleryt pedig 460 millióan használják havi szinten. A Huawei alapszoftverei időről – időre automatikusan frissülnek, köztük a Témaáruház és a Böngésző is. A partnerek között olyan ismert nevek említhetők, mint az Amazon, a Booking.com, az AliExpress, a Gameloft, de számos kisebb csapat alkalmazása színesíti a kínálatot. Hazai fronton letölthető többek közt az Ingatlan.com, a Köpönyeg.hu, az E-kárbejelentő, a KFC, a Profession.hu és sok másik egyéb magyar app is. Mivel a Huawei arra törekszik, hogy folyamatosan bővítse az alkalmazások kínálatát, valamint, hogy minél több hazai applikáció kerüljön a HMS-be, így a továbbiakban  Magyarországon is  folyamatosan keresik a kreatív fejlesztőket.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik