Tech

Hasznos eszközöket vezet be a Google

A Google új eszközöket tett elérhetővé, hogy a felhasználók számára átláthatóbbak legyenek a a böngészéseik során megjelenített digitális hirdetések. A marketing szakemberek és hirdetők számára pedig olyan új forrásokat vezet be, amelyek útmutatást kínálnak a jelenlegi adatvédelmi környezetben való eligazodáshoz.

A „Miért jelent meg ez a hirdetés?” funkció már évek óta elérhető, amelynek segítségével az internetező több információt szerezhet azokról a tényezőkről, amelyek alapján az adott hirdetést számára kiválasztották – de ennek segítségével le is tilthatja az adott hirdetést. Naponta több mint 15 millió alkalommal használják az emberek ezt a szolgáltatást.

A következő hónapok során ez a szolgáltatás új elemmel, az „About this ad”  funkcióval bővül,

amely a hirdető ellenőrzött nevét is meg fogja jeleníteni.

Az „About this ad” először a Google Ads-en és a Display & Video 360-on keresztül megvásárolt hirdetéseknél lesz elérhető, de 2021-re más hirdetési felületekre is kiterjesztik.

A hirdetések mögött álló szereplők átláthatóságának növelése érdekében a Google egy olyan új eszközt is bemutat, amely részletes információkat szolgáltat a felhasználóknak az interneten látott összes hirdetés kapcsán. Az „Ads Transparency Spotlight” már elérhető a Chrome áruház alfa-kiterjesztéseként. Ezt a kiterjesztést a Google a felhasználók visszajelzései alapján fejleszti tovább, tervei szerint, további információkat nyújt majd a hirdetésekkel kapcsolatban, miközben több felhasználói kontrollt is épít a funkcióba.

Fotó: Google

A Privacy Sandbox részeként számos javaslat született az új API-kkal kapcsolatban, amelyek olyan esetekre nyújtanának megoldásokat, mint a hirdetésválasztás, a konverziómérés vagy a csalás elleni védelem – az egyes felhasználók azonosítási információinak felfedése nélkül. Amint ezek a megközelítések megfelelnek a felhasználók, a kiadók és a hirdetők igényeinek is,

a Chrome elkezdi fokozatosan kivezetni a harmadik féltől származó sütik támogatását.

A javaslatokról több fórumon folyik aktív beszélgetés, mint például a W3C, de a Google reklámcsapata is közreműködik ebben a párbeszédben. Az így született új megoldások pedig beépülnek majd a Google termékeibe az elkövetkezendő évek során.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik