Tech

Ismét terjed egy régi hülyeség a Facebookon

A Facebookon már több éve terjed egy felhívás arról, hogy a közösségi oldal felhasználási feltételei megváltoznak, és a jövőben a bíróságon is felhasználhatják a netezők ellen saját képeiket, amelyek nyilvánossá válnak. Ez viszont nem igaz, egy újabb hoaxról van szó. Tavaly augusztusban ugyanez a kampány futott le, csak akkor az Instagrammal, és azóta időről időre a Facebookon is belebotlani. A napokban viszont ismét letarolta a magyar netet.

A felhívás alapján aki tovább osztja a posztot, vagy a profil leírásában jelzi, hogy ellenkezik a döntéssel, annak fiókját nem érinti majd a változás – ez már alapjában gyanús kell, hogy legyen. Egyrészt a Facebook minden ilyen típusú változásról hivatalos értesítést is küld, másrészt egy bemásolt poszt teljesen haszontalan lenne abban az esetben, ha az egyébként ingyen használható szolgáltatás módosítana a szabályzatán.

Fotó: 24.hu

A Facebook rendszerint kezdenek el terjedni olyan körüzenetek, amik valótlan retorziókkal ijesztgetik a felhasználókat, például hogy nem lesz ingyenes számukra a Facebook, ha nem küldik tovább ismerőseiknek az üzenetet. Mivel ezek az általában angol nyelven terjedő szövegek idővel magyarul is megjelennek, ezért érdemes az elkövetkező napokban résen lenni és nem bedőlni a butaságnak.

Ha ilyen üzenetet lát, ne továbbítsa aki már továbbította, annak figyelmét pedig hívjuk fel rá, hogy alaptalan az információ. A szöveg az alábbi:

Ne feledjétek, hogy holnap kezdődik az új Facebook szabálya, ahol felhasználhatják a fényképeidet. Ne feledjétek, hogy a határidő ma van!!! Bírósági eljárásokban is felhasználható ellened. Minden, amit valaha posztoltál, a mai naptól nyilvánosságra kerül – még a törölt üzenetek is. Semmibe sem kerül egy egyszerű másolat és paszta, jobb biztonságban, mint megijedni. Nem adok engedélyt a Facebooknak, sem a Facebook-hoz kapcsolódó eszközöknek a képeim, információim, üzeneteim vagy bejegyzéseim használatára, sem múltban és Ezzel a nyilatkozattal értesítem a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétenni, másolni, terjeszteni vagy bármilyen más intézkedést ellenem, illetve bármilyen más intézkedést tenni ellenem. Ez az! Információ. Az adatvédelmi jogsértések büntethetőek: a Facebook mostantól közjogalany. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen üzenetet. Azt sem engedélyezem, hogy az általam feltett magán jellegű adataimba belenyúljanak, azokat önkényesen megváltoztassa, mint pl. SZÜLETÉS HELYE, LAKÓHELY stb. Ha jobban tetszik, ezt a verziót másolhatod és beillesztheted. Ha legalább egyszer nem teszel közzé nyilatkozatot, az csendben lehetővé teszi a fényképeid használatát, valamint a profilállapot frissítésekben szereplő információkat. NE OSZD MEG. Másold le és másold be…..”

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik