Tech

Fegyvert tesztelhetett az űrben Oroszország

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy múlt héten egy műholdelhárító fegyvert bocsátott fel – írja az MTI. Harvey Smith brit légimarsall, a védelmi minisztérium űrigazgatóságának a vezetője azt mondta: Londont nyugtalanítja, hogy Oroszország fegyverjellegű eszközt próbált ki az egyik műholdjával.

Az ilyen tevékenység fenyegeti a világűr békés felhasználását, a keletkező roncsok veszélybe sodorják a műholdakat és az egész űrbéli rendszert, amelytől a világ függ

– mondta.

Kép: Roscosmos / Sputnik via AFP

Az amerikai űrparancsnokság azt közölte, bizonyítéka van rá, hogy július 15-én egy műholdelhárító fegyvert teszteltek, de az eszköz nem volt romboló jellegű. A kísérlet hasonló volt ahhoz, amelyet Oroszország 2017-ben hajtott végre, és amely nem egyezett a küldetés állítólagos feladatával.

John Raymond tábornok, az űrparancsnokság vezetője szerint az orosz műholdrendszer ilyen tesztjei miatt az amerikai fél az idén már kifejezte a nyugtalanságát.

Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország folytatja az erőfeszítéseit a világűrben elhelyezett rendszer kifejlesztésére és kipróbálására, és ez megfelel a Kreml nyilvánosságra hozott katonai doktrínájának

– írta a tábornok.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egyebek között fegyverzetellenőrzési témákról is beszélt telefonon egymással, de a Fehér Ház azt nem közölte, hogy a katonai műholdakról is szó volt-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik