Tech

Már készül a 6G, ami ötvenszer gyorsabb lesz, mint az 5G

Miközben Európában ott tartunk, hogy álhírek terjednek a még csak terjedőben lévő újgenerációs mobilhálózat, az 5G kapcsán, és az ellenzők adótornyokat gyújtogatnak, addig Kínában már teljesen bevett az eddiginél jóval gyorsabb sebességre képes mobilnet, sőt, tavaly bejelentették, hogy hivatalosan is megkezdik a hatodik generációs mobilhálózattal kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket egy illetékes csoport megalakulásával.

Míg idén csak az elméleti koncepciókat vázolják fel, a piacon 2030-ra jelenhet meg a 6G, amivel akár a fejlesztésben résztvevők szerint – az 1 TB/s-es adatátviteli sebesség sem elképzelhetetlen. Hogy mi mindent tesz ez lehetővé, arról még csak sejtések vannak. A dél-koreai Samsung a jövőbe tekintve közzétette kutatását arról, ő mit gondol a 6G-ről, és hogy milyen lehetőségeket jelenhet a jövőben.

Három fő, a 6G által valósággá váló szolgáltatást emeltek ki: az immerzív kiterjesztett valóságot (XR), a nagy felbontású mobilhologramot és a digitális replikákat.

Ezek közül utóbbi tűnik igazán sci-finek, gyakorlat a személyiségünk digitális másolatáról van szó. „A fejlett szenzorok, a mesterséges intelligencia és a kommunikációs technológiák segítségével lehetségessé válik fizikai entitások replikálása, beleértve embereket, eszközöket, objektumokat, rendszereket, helyeket, virtuális világokat” – írja tanulmányában a dél-koreai cég.

A Samsung elképzelése szerint az emberek nem csak megfigyelhetik, de interakcióba is léphetnek a digitális ikertestvérükkel. A 6G vélhetően elhozza azt a trendet, hogy az emberek már csak otthonról dolgoznak és szocializálódnak, a videóhívásokat felválthatja az immerzív, következő generációs virtuális és kiterjesztett valóság.

Ám a 6G megvalósulásához komoly előrelépés szükséges teljesítmény, architektúra és megbízhatóság terén is. A fenn említett fejlesztésekhez 1000 Gbps adatátviteli sebesség elérése szükséges, ami nagyjából ötvenszerese az 5G sebességének, miközben a késleltetés 100 mikroszekundum alá kell kerüljön. A Samsung fejlesztési részlegének vezetője elmondta, hogy a kormányzattal és az iparág többi szereplőjével közösen fogják szabványosítani a technológiát.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik