Tech

A roamingot is megtépázta a koronavírus

A Telenor közzétette éves adatroaming-riportját, ami összegzi, hogy az elmúlt években miként változtak a magyarországi mobilhasználók külföldi mobilnethasználati szokásai. A Telenor előfizetői a 2017-es, kedvező EU-roaming szabályozás életbe lépése óta több mint 5,6 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak az EU-t is magába foglaló 1-es díjzónában, a roaming-adathasználat ugyanakkor nem csak Európán belül, de azon kívül is nőtt.

Az emelkedő trendekben idén, a koronavírus hatására jelentős törés tapasztalható.

A koronavírussal járó korlátozások idején a belföldi mobilnetforgalom nagyságrendileg 30 százalékkal nőtt a vírus előtti időszakhoz képest, amit a megnövekedett igényekhez biztosított ingyenesen vagy kedvezményesen elérhető mobilnet-hozzáférés is nagyban támogatott. Ezzel egyidőben, az utazási korlátozások bevezetésének hatására a hazai mobilfelhasználók külföldi, azaz roaming adatforgalma jelentősen csökkent: a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés látható a Telenor riportjából.

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat, hang vagy SMS forgalomról. Ennek köszönhetően már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és a Telenor roamingriportja alapján évről évre folyamatos növekedés látható.

2020-ban a koronavírus hatására azonban nem csak az éves organikus növekmény maradt el, de a korábbi évek szintje alá esett vissza a külföldi adathasználat mértéke.

Az utazási korlátozások lazításával, a turizmus részleges megindulásával látható, hogy május, június hónapban mind a rendszeresen, mind a szezonálisan látogatott országok roaming-forgalma kezd visszakapaszkodni, ám mértéke elmarad a korábbi trendektől.

A friss forgalmakat tekintve változás a korábbi (2018. július – 2019. június) évhez képest, hogy Horvátország egy, Hollandia két helyet lépett előre, míg Franciaország egy, a Szlovák Köztársaság két helyet esett vissza a top 10-es listán.

A karanténidőszakban, azaz idén márciustól május végéig a top 10-es európai roaming listán már jelentősebb változás tapasztalható: az utazási korlátozások idején a legmagasabb roaming-forgalmakat elért országok között megjelent Belgium és a Cseh Köztársaság, míg Hollandia jelentőset lépett előre a listán. Ebben az időszakban a Spanyolországban és Horvátországban generált roaming-forgalom már nem fért fel a 10-es listára.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik