Tech

Gigantikus hálót találtak az univerzumban

Szakértők egy csoportja azonosította az univerzum egyik legnagyobb struktúráját – írja a Live Science.

A Déli pólusi fal nevű intergalaktikus háló mintegy 1,4 milliárd fényév széles, és több százezer galaxist tartalmaz.

A struktúrát eddig azért nem fedezték fel, mert több milliárd fényévre fekszik, és a Tejútrendszer fénye részben takarja. A Déli pólusi fal a Sloan nagy falnál, a világegyetem hatodik legnagyobb ismert struktúrájánál is hatalmasabb.

Kép: Getty Images

A kutatók egy ideje tudják, hogy a galaxisok nem véletlenszerűen helyezkednek el, hanem kozmikus hálóba rendeződnek. Daniel Pomarede, a Paris-Saclay Egyetem munkatársa szerint ezek feltérképezése a kozmográfia feladata. A szakértő 2014-ben kollégáival fedezte fel az 520 millió fényév széles Laniakea szuperhalmazt, melyben a Tejútrendszer is megtalálható.

Új tanulmányukban a kutatók az éjszakai égbolt déli részét vizsgálták, azt a régiót, melyet a galaxisunk fénye elhomályosít. A szakértők egy speciális algoritmussal vizsgálták az erre a területre vonatkozó adatokat, így képesek voltak felmérni az anyag eloszlását.

Az univerzum hasonló, szélesebb struktúráinak felmérése segíthet pontosítani a kozmológiai modelleket. A csapat nem zárja ki, hogy egyelőre csak a Déli pólusi fal egy részét sikerült feltárniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik