Tech

A bojkott szervezői szerint ismét csalódást okozott a Facebook

A rendőri brutalitás következtében május 25-én elhunyt George Floyd halálát követően amerikai polgárjogi csoportok bojkottot hirdettek a gyűlöletkeltő reklámok ellen. Az elégedetlenkedés valódi mozgalommá nőtt, több cég közölte, hogy a #StopHateForProfit kezdeményezés mögé beállva átmenetileg nem hirdet a Facebookon. Eddig több mint 600 cégről van szó, ezért a közösségi óriás úgy döntött, tárgyal a problémáról a mozgalom mögött álló Color of Change, Free Press, NAACP, és Anti-Defamation League szervezetek képviselőivel.

A koronavírus-járvány miatt a találkozót Zoomon ejtette meg a szervezetekkel Sheryl Sandberg, a szolgáltatás operatív igazgatója, valamint Chris Cox vezető termékigazgató. A szervezetek a korábban már közzétett tízpontos követéslistáról beszéltek, ami a moderálási gyakorlat megváltoztatását kéri annak érdekében, hogy valóban eltűnjön a gyűlöletbeszéd a közösségi óriás platformjairól. Többek közt említik, hogy legyenek független felügyelők, erősítsék a civil jogokkal foglalkozó infrastruktúrát a cégen belül, a Facebook keményebben keresse és távolítsa el a nyilvános és privát csoportokat, amelyekben dezinformációt és gyűlöletbeszédet terjesztenek.

A Color of Change elnöke, Rashad Robinson szerint viszont egy csalódás volt a megbeszélés, mivel nem kaptak egyértelmű és tiszta válaszokat, helyette a Facebook emberei a korábban már sokat hangoztatott reakciókat adták: keményen igyekeznek, már jó úton vannak.  Sandberg ezután megosztott egy bejegyzést, amiben arról ír, hogy a közösségi óriás mindent megtesz, de sosem lesz tökéletes a rendszer.

Az ügy előzményéről itt írtunk korábban bővebben:

A Facebooknak nem a pénz miatt fáj igazán a nagy hirdetők bojkottja
Kérdés, hogy a hirdetők mekkora nyomást tudnak helyezni a vállalatra.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik