Tech

Üzemidő-kímélő újítást kaphat a Chrome

Ugyan a Google Chrome napjaink legnépszerűbb böngészője, egyik hátulütője, hogy rendkívül energiaigényes, ha egyszerre több tabot is nyitva tartunk rajta. A The Windows Club szúrta ki, hogy a böngésző 86-os kiadása tartalmaz egy hasznos kísérleti funkciót, ami leállítja a háttérben futó felesleges JavaScript-elemeket, például azokat, amelyek a görgetést figyelik, ezáltal pedig sikerül faragni a fogyasztásból.

A különbség jelentős: egy teszt során 36 lap futott megnyitva a háttérben, egy pedig üresen volt aktív, ilyen körülmények közt az új fejlesztéssel kétórányi üzemidőt sikerül megspórolni laptopon. Persze ez függ attól is, milyen tartalmat fogyaszt a netező, amikor egy YouTube-videó futott az aktív lapon, már csak 36 perc pluszt jelentett. Ugyan az ritkán fordul elő a valós életben, hogy egy netező ennyire leterhelné a böngészőt, jól szemlélteti az újítás hatékonyságát.

A funkció a Chrome 86 korai, kísérleti verziójában található meg egyelőre kapcsolóként, a jelek szerint a jövőben asztali gépen és mobilon is érkezik majd. A megjelenési dátumot még nem tudni, mivel egyelőre a Chrome 83 a legfrissebb stabil kiadás, ami elérhető.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik