Tech

Mobiltelefonnal is bárki készíthet látványos asztrofotót

Az asztrofotózásról általában nem a mobiltelefonos képek jutnak eszébe az embernek, pedig egyáltalán nem lehetetlen egy jobb teljesítményű, de még középkategóriás mobiltelefonnal is jó képet készíteni csillagászati objektumokról is. Nemes Ferenc, a Csillagvadászok Facebook-csoport alapítója pontosan ebben segít az érdeklődőknek, és emellett azoknak is, akik komolyabb felszereléssel is rendelkeznek.

„A csillagászat egész életemben érdekelt, nagyjából három éve vásároltam meg az első csillagászati távcsövemet” – mondta el a 24.hu-nak Nemes Ferenc. „Rögtön szembesültem azzal a problémával, hogy előfordulhat: számomra nem megfelelő távcsövet vettem. Sőt, nem tudom a távcsövet rendeltetésszerűen használni, beállítani. Ezzel a problémával sajnos minden kezdő találkozik.”

Kép: Nemes Ferenc

Ez inspirálta a Facebook-csoport elindítását, ami a cikk írásakor több mint 1300 tagot számlál, ez csillagászati csoportnál kifejezetten magasnak számít. A tagjai főként hobbi-asztrofotósok, akik megosztják egymással a képeiket, trükkjeiket, Nemes Ferenc pedig tanácsokat ad azoknak, akik nem tudják, hogy kezdjenek neki a munkának.

„Életemben először a Szaturnuszt pillantottam meg távcsővel, és a földbe gyökeredzett a lábam, hogy láthattam a gyűrűjét is szabad szemmel. Emlékszem, a páromhoz szaladtam és hívtam, ő is nézze meg, milyen hihetetlen. Tudtam, ez innentől az életem része lesz” – mondta nemes Ferenc.

Kép: Nemes Ferenc

Innen már nem volt megállás: elkezdett barkácsolni, és egyre profibb eszközöket hozott létre mindenki számára elérhető, viszonylag olcsó alapanyagokból. Úgy gondolja ugyanis, hogy az asztrofotózásnak nem kell drága dolognak lennie, a legtöbb érdeklődő nem is jutna hozzá komoly eszközökhöz.

A hobbifotós nemrég kifejlesztett egy olyan technikát is, aminek segítségével mindössze egyetlen mobiltelefonnal lehet gyönyörű asztrofotókat készíteni. „Szó szerint nem kell más hozzá, csak egy mobiltelefon, egyszerű állvány és egy kis számítógépes ismeret, de anélkül is működik, minél több időt szán rá az ember és értelmezi a leírásaim, mondanivalóm, annál szebb lesz a kapott végeredmény.”

Az alábbi kép például mobiltelefonnal készült:

Kép: Nemes Ferenc

„Ez a csoport, ez a közösség nemcsak nekem, de nagyon sokunknak már az életünk, mindennapjaink része. Olyan emberek vesznek körül minket, akiknek teljesen megegyezik az érdeklődési köre, pedig van köztünk kőműves és doktornő is, de itt a csoportban mindenki egyforma, ugyanannak a szerelmese” – mondta Nemes.

A főkép szintén Nemes Ferenc munkája, amit a National Geographic is nap képének választott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik