Tech

Ütközésveszély miatt kellett módosítani a Nemzetközi Űrállomás pályáját

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség szerint a repülésirányítási központnak pénteken váratlanul módosítania kellett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját – írja az MTI.

A műveletre azért volt szükség, mert félő volt, hogy az ISS űrszemétnek ütközik.

A pályamódosítás a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével történt. A hajtóművet mintegy száz másodpercre indították be, az űrállomás pályája hozzávetőleg 900 méterrel emelkedett meg. A Roszkoszmosz szerint a legénység zavartalanul folytatja munkáját, a földi irányítás a koroljovi, illetve a houstoni irányító központokból pedig folyamatosan ellenőrzés alatt tartja a helyzetet.

Kép: Getty Images

Az ISS programjában 16 ország vesz részt, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, illtve az Európai Űrügynökség több állama. Az állomás fedélzetén jelenleg öten teljesítenek szolgálatot: Robert Behnken, Douglas Hurley és Chris Cassidy amerikai, illetve Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner orosz űrhajósok. Behnken és Hurley május végén indult útnak az ISS-hez a SpaceX és a NASA történelmi küldetésével.

A Föld körül rengeteg kisebb-nagyobb törmelék kering. A szakértők szerint csak idő kérdése, hogy az űrszemét elszaporodása komoly veszélybe sodorja a még működő űreszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik