Tech

A Balatonra is 5G-t visz a Vodafone

A Vodafone Magyarország folytatja 5G hálózati lefedettségének bővítését, Budapest belvárosa és Zalaegerszeg után vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül folytatódik a bázisállomások fejlesztése. Ezzel a Vodafone 5G állomásainak száma országosan közel 300-ra nő, melynek köszönhetően már több százezren tapasztalhatják meg az újgenerációs mobilhálózat képességeit. A szolgáltató itthon elsőként indította el 2019-ben a mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatást Budapest belvárosában.

2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción. Az újonnan megszerzett frekvenciasávokkal, amelyek alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére, a szolgáltató tovább terjeszkedhet. A mostani fejlesztésben az alábbi megyeszékhelyek érintettek, az állomások jellemzően a belváros frekventált részein, illetve egyetemek környékén helyezkednek majd el:

  • Miskolc
  • Győr
  • Debrecen
  • Székesfehérvár
  • Pécs
  • Szeged
  • Eger

Az 5G fejlesztések nagy részét Budapesten és környékén, több országos jelentőségű intézményben végzik az év során. A hálózatfejlesztések a nyári szezon közeledtével a balatoni régióban is elkezdődnek, a szolgáltató a tó körül teljes egészében bővíti 4G hálózati kapacitásait, illetve a Balaton két „fővárosában” elindul az 5G szolgáltatás.

Balatonfüreden és Siófokon várhatóan nyár második felére lesz elérhető a szupergyors sebességű mobilhálózat az ügyfelek számára.

A cég szerint ez segíti a belföldi turizmus élénkülését is.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Egy gigabit felett lesz a Vodafone 5G hálózatának letöltési sebessége
A cég az újonnan vásárolt frekvenciákkal biztosítja, hogy az 5G hálózatuk sebessége állandósítsa az 1 Gbps vagy azt meghaladó letöltési sebességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik