Tech

Egy gigabit felett lesz a Vodafone 5G hálózatának letöltési sebessége

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) március 26-án rendezte az 5G-s frekvenciák hazai árverését, amin a Telekom, a Telenor és a Vodafone 128 milliárd forint értékben vásároltak három frekvenciasávban 15 évre szóló használati jogosultságot. A Vodafone már tavaly elindította Budapesten hazánk első kereskedelmi célú 5G hálózatát, a 3600 és 2600 MHz-es frekvenciák használatával, amit 2019 őszén mi is kipróbáltunk, és a vezetékes netünket is lepipáló sebességet mértünk.

Olyat tud a brutálgyors mobilhálózat, amire a vezetékes netünk sem képes
Egy Huawei Mate 20 X 5G okostelefonnal felvértezve vettük a nyakunkba Budapestet, hogy megnézzük, mit tud a Vodafone októberben indított 5G-s mobilhálózata.

A cég szerint ez ugyanakkor még csak a kezdet: a Vodafone az árverésen 38,65 milliárd forint értékben összesen 80 MHz-et vásárolt az újgenerációs hálózatának bővítését szolgáló 3,6 GHz-es és 700 MHz-es frekvenciákból, amik együtt teszik lehetővé a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelését.

  • 3,6 GHZ – 8,25 milliárd forintért 50 MHz: lehetővé teszi a Vodafone Magyarország számára, hogy 5G hálózata sebessége állandósítsa az 1 Gbps vagy azt meghaladó letöltési sebességet.
  • 700 MHz – 26 milliárd forintért 2 x 10 MHz: az 5G lefedettség további kiterjesztését teszi lehetővé.

A maradék 4,4 millárdból a 2100 MHz-es frekvencián vásárolt 2 x 5 MHz-et a vállalat, amit az ügyfelek megnövekedett adatigényének kielégítésére, és a 4G hálózat további kapacitásnövelésére használnak fel. Az 5G szolgáltatásra alkalmas frekvenciák (3,6 GHz és 700 MHz) pedig lehetővé teszik, hogy a már meglévő kereskedelmi 5G szolgáltatás bővítése mellett az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatási szektor, az egészségügy, a logisztika, a szállítmányozás, a közlekedés és a sport is profitálhasson az új generációs hálózat nyújtotta előnyökből.

A hazai 5G lefedettség a Vodafone részéről szigetszerű terjeszkedéssel bővülhet és valószínűleg először a nagyobb városokban és ipari parkokban, egyetemeken lesz elérhető. 

Az újonnan vásárolt 3600 MHz frekvencia tartományt már 2020 áprilisától használhatja a vállalat, a 700 MHz-es blokkot ugyanakkor csak szeptembertől vehetik igénybe, mivel ezen a frekvencián jelenleg az Antenna Hungária sugároz digitális földfelszíni tévéadást. Ez azt jelenti, hogy az 5G hálózat kiépítése a már nem használatos földfelszíni frekvenciák újrahasznosítására is szolgál.

Az 5G nem káros

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke az 5G kapcsán elmondta, hogy tapasztalataik szerint Magyarországon a legtöbben tudják, hogy a koronavírus terjedését az 5G-vel összekapcsoló összeesküvés-elméletek csupán álhírek, amiket semmilyen tudományos bizonyíték nem támaszt alá.

Életeket is veszélyeztet az egyik koronavírusos összeesküvés-elmélet
Adótornyokat gyújtanak fel a konteósok, akik azt hiszik, hogy a koronavírus is az 5G miatt van.

Budai külön kiemelte, hogy az ICNIRP (független nemzetközi bizottság a nem ionizáló sugárzások sugárvédelmére) minden esetben megvizsgálja a mobiltelefon-frekvenciák – beleértve az 5G-s frekvenciákat is – emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásait. A jelenleg rendelkezésre álló legjobb tudományos információk áttekintése után az ICNIRP 2020 márciusában megerősítette, hogy az 5G frekvenciák nem gyakorolnak káros hatást az emberi egészségre.

Emellett Magyarországon olyan frekvenciasávokat jelölt ki az NMHH az 5G hálózatfejlesztésre, amik már korábban is használatban voltak például földfelszíni televíziós szolgáltatások nyújtására, így alaptalan lenne tartani az új technológiától.

A vállalat alelnöke konkrét példát is említett: az 5G technológiához szükséges 700 MHz sávot (ahogy arra fentebb is utaltunk) az elmúlt 50-60 évben földfelszíni műsorszórásra használták Magyarországon, illetve használják egészen idén szeptemberig. Budai szerint felettébb érdekes lenne, ha erről a frekvencia tartományról ennyi évtized után hirtelen kiderülne, hogy káros az emberi szervezetre.

Tényleg a történelem legnagyobb emberkísérlete zajlik a szemünk előtt?
Budapesten is tiltakoztak az újgenerációs mobilhálózatok ellen, ami állítólag megsüti a bolygót. Velünk együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik