Tech

Ezek a veszélyek várnak az idősekre az interneten

Az elmúlt időszak bezártsága miatt az internethasználat minden eszközön, minden régióban és minden korosztályban emelkedett, és ebből az idősek sem maradtak ki. A cég 65 évnél idősebb korosztályt vizsgáló felméréséből kiderült, hogy 3-ból 2 idős ember kifejezetten érdeklődik az új technológiák iránt, internet iránti nyitottságuk egyre nő. A szenior telefongyártó Doro ennek kapcsán összeszedte, hogy mik a leggyakoribb veszélyek, amelyekre fel kell készülniük az internetező időseknek.

Őket különösen veszélyezteti a leggyakoribb csalási mód, az internetes adathalászat.

A valódinak tűnő, de hamis e-mailektől kezdve az ál-oldalakig és kecsegtető nyereményjátékokig hosszú a lista, amibe óvatlanul belesétálhat idős szerettünk. Jó, ha ők is tisztában vannak vele, hogy bankok, kormányzati szervezetek, cégek sosem kérhetnek jelszavakat, biztonsági kódokat tőlük.

A csalók gyakran használják ki azokat az időszakokat is, amikor felfokozott érzelmi állapotban vagyunk, ilyen a mostani járvány is. Ne hagyjuk, hogy rokonaink a stressz hatása alatt meggondolatlanul cselekedjenek: ha nem biztosak az e-mail valódiságában, javasoljuk nekik, inkább ne kattintsanak.

A feltört, vagy kiszivárogtatott jelszavak is óriási problémát jelenthetnek, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak.

Ha több e-mail címünk is van, kerüljük ugyanannak a jelszónak a használatát, mert ha a csaló egy e-mail fiókba bejutott, úgy könnyedén bejut a többibe is.

Óvatosan a vásárlással!

Az online vásárlás továbbra is dübörög, és az idősebb korosztály is igen nyitott erre. Néhány tippel nem csak élvezetessé, de biztonságosabbá is tehetjük a netes shoppingolásokat. Ha nem óvatosak, akkor egy klónozott webhelyre kattinthatnak, amely nagyon hasonló lehet az eredeti márka oldalával. Kérjük meg őket, hogy fokozottan figyeljenek erre, és kerüljék a hamis termékeket áruló webáruházakat. Mielőtt online vásárolnak, fontos ellenőrizni, hogy a webhely titkosítva van-e. Keressék a lakat szimbólumot, és ügyeljenek rá, hogy az URL https-sel kezdődjön, a http helyett. Az S jelentése „Secure”, azaz „Biztonságos”. Ezenkívül ellenőrizzék, hogy tartozik-e ügyfélszolgálat vagy kapcsolattartó személy a weboldalhoz. Igen gyanús, ha ez hiányzik.

A használt termékek piaca is lázba hozhatja a nagyit, az alacsonyabb árak miatt az apróhirdetési vagy aukciós oldalak is hamar kedvencekké válhatnak. Mivel itt legtöbb esetben magánszemély áll a termék mögött, még fontosabb az alapos körültekintés.

Ha van ilyen funkció az adott oldalon, nézzük meg az eladó értékeléseit és csak megbízható eladótól vásároljunk.

A legtöbb csaló arra játszik, hogy előreutaljuk a vágyott termék vételárát, ezért kérjük meg szeretteinket, hogy ettől tartózkodjanak, bármennyire is kecsegtető az ajánlat. A vevő döntsön a fizetési módról! Privát eladó e-mailben küldött linkjére sose utaljunk! Egy hamis oldalra irányíthat, ahol ellophatják a kártyaadatokat. Már számos olyan weboldal létezik, ahol a fizetési rendszer mind a vevőt, mind az eladót védi, részesítsük előnyben az ilyen szolgáltatásokat. Ha mégis áldozattá válna idős szerettünk, ne féljünk feljelentést tenni, segítsünk neki az ügyintézésben.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik