Tech

Százéves vadnyugati jelenet elevenedik meg ezen a videón

Korábban nem látott minőségben dolgoztak fel egy több mint százéves felvételt – írja a Live Science. A videón a legendás Buffalo Bill és egy lakota törzsfőnök beszélget.

Matt Loughrey, a My Colorful Past projekt digitális művésze mesterséges intelligencia segítségével javította fel a képminőséget.

Az átdolgozott felvétel sokkal természetesebbnek hat, mint az eredeti mozgókép, ugyanis a mesterséges intelligenciával sikerült helyreállítani az eredeti képkockák közti vizuális információt.

Az 1914-es felvételen William „Buffalo Bill” Cody, az ismert showman tárgyal jelnyelven Siŋté Mázával, azaz Vasfarok főnökkel. Az eredeti képsort 19 fps-sel rögzítették, ez a korszakban általánosnak számított, lejátszva viszont már szaggatottnak, gyorsítottnak tűnik. Loughrey olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett ki, amellyel növelni tudta az fps-t.

Az algoritmus nagyjából 40 órán át dolgozott egy egyperces részleten, a végső videó 60 fps-es lett.

Nem ez volt az első alkalom, amikor mesterséges intelligencia segítségével javítanak fel egy több mint százéves felvételt, korábban többek közt egy New Yorkban, 1911-ben készült filmet is feldolgoztak.

Kiemelt kép: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik