Tech

Vigyázzon, iPhone-t ígérnek csalók a Magyar Posta nevében!

Korábban többször volt rá példa, hogy a Magyar Posta nevével éltek vissza csalók különféle adathalász-kampányok során. Most ismét terjedni kezdett egy kamu nyereményjáték, amiben ingyen iPhone-nal próbálják becsapni a felhasználókat. A cél, hogy a netező megadja a kártyaadatait egy átirányított oldalon.

Az elkövetők számos módon: e-mailben, böngészés közben felugró ablakban, SMS-ben, akár kamuprofiloktól indított hirdetések útján kérik el ügyfeleink személyes adatait, bankkártyaszámát, mindeközben a Magyar Posta logóját és arculati elemeit használják, hogy megtévesszék az ügyfeleket. A tájékoztatás szerint a nyeremény átvételéhez ki kell fizetni a szállítás költséget, ami ugyan jelképes összeg, de a fizetési adatok beírása rendkívül súlyos anyagi kárral járhat később.

Fotó: Olvasói üzenet /24.hu

A Magyar Posta időről időre figyelmeztet honlapján az ilyen típusú támadásokra, amik mostanra már annyira elterjedtek, hogy bármikor bele lehet futni egybe. Korábban többször is kérték a netezőket, hogy legyenek körültekintőek, az adathalász támadások jórészét kis odafigyeléssel fel lehet ismerni. Egyrészt az akciókról a mindig találni lehet hivatalos információkat a posta.hu-n, ha ott nem találjuk, akkor nagy eséllyel kamu nyereményjátékról van szó. Gyakori, hogy az átverős üzenetek magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen fogalmazást használnak, előfordul, hogy akár az ékezetek is hiányoznak.

A Magyar Posta sem telefonon, sem sms-ben, sem emailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet, valamint az általa meghirdetett akciókhoz minden esetben tartozik játékszabályzat.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik