Tech

Már tudósok is arra kérik a Facebookot: fogja vissza Trump gyűlöletkeltését

A Facebook alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg alapítványától ösztöndíjat kapó kutatók aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amelyben azt kérték Zuckerbergtől, hogy tartsa féken a gyűlöletkeltő bejegyzéseket, köztük Donald Trump amerikai elnök bejegyzéseit is – írja az MTI.

A levelet eddig aláíró, egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós – a levél tanúsága szerint – úgy véli, hogy

az amerikai elnök is „hamis információkat és uszító közleményeket” tesz közzé e közösségi média oldalain.

A szombaton közzétett levélben arra kérik Zuckerberget, hogy „fontolja meg szigorúbb politika bevezetését az emberek számára kártékony hamis információk és felbujtó nyelvezet” visszaszorítására, amelyre szerintük különösen szükség lenne e mostani, tüntetésekkel terhelt időszakban.

I can’t stand back & watch this happen to a great American City, Minneapolis. A total lack of leadership. Either the…

Közzétette: Donald J. Trump – 2020. május 28., csütörtök

 

A levél aláírását kezdeményező három kutató egyike, a Harvard Egyetem orvosi karán dolgozó Deborah Marks újságíróknak elmondta: az aláírók „küldetése ellentétes a Facebook bizonyos téren tanúsított hozzáállásával, tehát arra bátorítjuk, hogy inkább az igazság és a történelem jó oldalára álljon, amint ezt a levélben is javasoljuk”.

Egykori dolgozók mentek neki keményen a Facebooknak
Nem tetszik nekik a hozzáállás, amivel kezelik Donald Trump posztjait.

Marks és az aláírást szervező két másik kutató – Martin Kampmann, a San Franciscó-i egyetem és Jason Shepherd, Utah állam egyetemének kutatója – a Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan által létrehozott Chan Zuckerberg Kezdeményezés nevű alapítványtól kapnak ösztöndíjat a kutatásaikhoz. Mindhárman neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer- és a Parkinson-kór kutatásával foglalkoznak.

Shepherd elmondta: a levelet mintegy 160 ember írta alá, 10 százalékuk a Chan Zuckerberg Kezdeményezés alkalmazottja.

Az AP hírügynökség megkereste a Chan Zuckerberg Kezdeményezést, hogy kommentálja a levelet, de nem kapott választ.

Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a Facebook jó néhány munkatársa az elmúlt napokban kifogásolta, hogy Mark Zuckerberg nem akarja még csak megjelölni sem Donald Trump – vagy más politikusok – általuk uszítónak tartott bejegyzéseit.

Zuckerberg pénteken egy hosszabb Facebook-bejegyzésben jelezte: az óriásvállalat felülvizsgálja eddigi politikáját, különösen, ami az erőszakos fenyegetésekre és a választás befolyásolására irányuló bejegyzéseket illeti. Hozzáfűzte, hogy ugyan áttekintik ezeket a dolgokat, de nem biztos, hogy minden téren változást vezetnek be.

Főkép: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik