Tech

Európa is segít a NASA-nak a Hold elérésében

Az Európai Űrügynökség (ESA) 250 millió dolláros szerződést kötött a franciaországi székhelyű Airbusszal egy újabb, harmadik kiszolgáló modul megépítésére, amely az amerikai fejlesztésű Orion űrkapszulához tartozik majd. A kiszolgáló modul rendelésével az ESA a NASA Artemis programjához járul hozzá, melynek célja, hogy ismét embereket juttassanak a Holdra.

Tudásunk és a szakértelmünk lehetővé teszi, hogy nemzetközi partnerségeinken keresztül továbbra is segítsük a Holdraszállás megvalósítását

– mondta Andreas Hammer, az Airbus űrkutatási részlegének vezetője.

A ESA-val és a NASA-val, valamint iparági partnerünkkel, a Lockheed Martinnal együttműködve így megbízhatóan tervezhetjük az első három holdmissziót

– tette hozzá.

Kép: Getty Images

David Parker, az ESA ember-és robotkutatási részlegének vezetője szerint a megállapodással ismét bizonyították, hogy Európa erős partner az Artemis programban. Parker szerint az Európai Kiszolgáló Modul (ESM) jelentős hozzájárulás a program sikeréhez, mivel lehetővé teszi a kutatást, a kulcsfontosságú technológiák fejlesztését, illetve a nemzetközi együttműködést.

Az Orion első, űrhajós nélküli tesztrepülését az ESM-mel 2021-re tervezik. A következő lépésben, az Artemis II keretében már űrhajósok fogják megkerülni a Holdat. Az Európai Kiszolgáló Modul felel majd az üzemanyagért, az energiáért, az űrhajósok számára szükséges levegőért és vízért, illetve az űrhajó hőszabályozásáért. Az első kiszolgáló modult 2018 novemberében szállították le a NASA-nak, ezt azóta már össze is építették a személyzeti modullal. A teljesen integrált űrhajó már átesett a hővákuum-tesztelésen a NASA ohiói központjában, és visszatért a floridai Kennedy Űrközpontba. A második modult jelenleg Brémában teszteli az Airbus, ezt várhatóan 2021 első felében fogják átadni.

A modulok kidolgozása és építése során az Airbus azokat a tapasztalatait is felhasználta, melyeket az ESA automatizált szállítójárművének építése során szerzett. Ez szállította a Nemzetközi Űrállomásra a teszteszközöket, az alkatrészeket, az ételt, a levegőt, a vizet és az üzemanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik