Tech

Videó: óriási tűzgömb robbant az égen

Május 27-én Észak-Törökország lakói különös égi jelenségre lettek figyelmesek: egy tűzgömb húzott át az égen, ami szakértők szerint valószínűleg meteor lehetett, és elégett a légkörben – írja a Science Alert.

A jelenséget több tartományból látni lehetett, a közösségi médiát ellepték a videók. Bár hivatalosan még nem erősítették meg, hogy meteor volna, de a szakértők szerint nagyon valószínű. Az objektum nagy magasságokban robbant fel, és esett darabjaira.

A Földet egyébként nagyjából folyamatosan bombázzák kisebb meteorok, amelyek úgy égnek el a légkörben, hogy észre sem vesszük. Ritkábban, de viszonylag rendszeresen nagyobb űrkavics is elér minket, ezeket nevezzük tűzgömböknek, ha az atmoszférát elérve elégnek.

A NASA tűzgömb-adatbázisa 1988 óta 822 ilyen meteort rögzített, ez nagyjából 25-öt jelent évente. Mivel a bolygó nagy részét víz fedi, a legtöbb meteor ez felett ég el. Nagyon ritka, hogy lakott terület felett úgy robbanjon fel egy meteor az égen, hogy nagyobb darabkák essenek a földre. Annak, hogy egy égből lehulló meteorit fejen találjon valakit, nagyon kicsi az esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik