Tech

Új típusú égitestet találtak a Naprendszerben

Új típusú égitestet, egy meglepő helyen fekvő, üstökösszerű farokkal rendelkező aszteroidát azonosítottak a Naprendszerben – írja az IFLScience. Az objektum a Trójai csoport tagja, ezek az aszteroidák a Jupiter előtt keringenek.

A kutatók szerint a 2019 LD2 jelű égitest az üstökösökre és az aszteroidákra is emlékeztet: kőzetből épül fel, de az üstökösökhöz hasonlóan porból és gázból álló csíkot húz maga után.

Bár hasonló köztes aszteroidákat korábban is láttak, egyik sem tartozott a Trójaiak közé.

Kép: Getty Images

Az objektumot 2019 júniusában észlelték a Hawaii Egyetem ATLAS megfigyelőrendszerével. A szakértők először azt hitték, hogy a 2019 LD2 egy halvány aszteroida, júliusban azonban felfedezték az égitest mögötti gáz- vagy porsávot. Az aszteroida ezt követően eltűnt a Nap mögött, és csak múlt hónapban bukkant fel újra. Az ATLAS segítségével ekkor állapították meg, hogy nem változott.

A felfedezés rendkívül érdekes. Mivel a Trójaiak több milliárd éve keringhetnek a Jupiter körül, elvárható lenne, hogy felszínükön ne maradjon olyan anyag, például jég, amely még képes elpárologni, és farkat kialakítani. Éppen ezért a kutatók úgy vélik, hogy a 2019 LD2-t a csillagászati közelmúltban foghatta be a bolygó gravitációja.

Alan Fitzsimmons, a Queen’s University Belfast munkatársa és a csapat tagja szerint régóta gyanakodnak arra, hogy a Trójaiak belsejében még nagy mennyiségű jég lehet, egészen mostanáig azonban nem találtak erre utaló bizonyítékot. Jövőre indul el a NASA Lucy űrszondája, amely elsőként vizsgálja majd az aszteroidák ezen csoportját. A missziónak köszönhetően remélhetőleg a 2019 LD2-t is jobban megismerhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik