Tech

Támadják a TikTokot a 13 év alattiak miatt

A gyermekek magánéletének védelmével foglalkozó egyik csoport panaszt nyújtott be az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC) arra hivatkozva, hogy a TikTok nevű népszerű videómegosztó alkalmazás nem tett eleget egy korábban kötött megállapodásnak – írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a Threatpostra hivatkozva. A közösségi szolgáltatás szerintük sérti a gyerekek magánszféráját és veszélynek teszi ki őket, ráadásul az üzemeltetők a szülők beleegyezése nélkül gyűjtenek róluk adatokat.

A TikTokot birtokló kínai ByteDance korábban beleegyezett, hogy eltávolítja platformjáról az összes 13 év alatti gyermek által feltöltött videót, beleértve a megállapodás előttieket is, valamint komolyabb intézkedéseket tesz a szülői hozzájárulások irányába a gyermekek személyes adatainak gyűjtésének vonatkozásában.

A panasz szerint ennek ellenére a közösségi szolgáltatás továbbra is tárolja a 13 év alatti gyermekekről begyűjtött személyes információkat.

Ezért a jogvédők arra kérik a bizottságot, hogy részletes végrehajtási intézkedéseket szabjanak ki a TikTok részére annak érdekében, hogy végleg törlésre kerüljenek a gyermekekről gyűjtött adatok, valamint a polgári szankciók szerint a maximális pénzbírságot szabják ki minden egyes felhasználói érdek megsértése esetén.

Ugyan a legtöbb közösségi oldalon 13 éves kortól lehet csak hivatalosan fiókot regisztrálni, de persze a gyakorlatban ez nem így van, hamis születési dátum megadásával könnyen kijátszható a rendszer. A TikTokon sok felhasználó nem érte még el ezt a korhatárt, ennek sokszor bizonyítéka, hogy maguk is láthatóak az általuk megosztott felvételeken.

A korábbi megállapodásra azután került sor, hogy a bizottság 5,7 milliós bírságot szabott ki a TikToknak a gyermekek online magánéletének védelméről szóló törvény (COPPA) megsértése miatt. Bár a TikTok annak idején létrehozta alkalmazását a fiatalabb korúak számára is, amelyen nem tudtak a felhasználók videót feltölteni, a panasz szerint mindez eredménytelen kísérlet volt.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik