Tech

Itt van néhány hasznos tipp, ha te is folyton netflixezel

2020 első negyedévében világszerte 16 millió új tag regisztrált a Netflixre, duplázva az előzetes várakozásokat. A már magyarul is elérhető szolgáltatás felületeit bárki könnyedén tudja használni, ugyanakkor a feketeöves netflixnindzsák olyan trükköket is ismernek, amikről sokan nem is hallottak. Az alábbi válogatásban olyan alap praktikákat szerepelnek, amit minden előfizetőnek érdemes ismernie.

Mától végre magyar a Netflix
Éjfél óta magyar felülettel várja a felhasználókat a világ vezető streaming szolgáltatása, és a cég a magyar nyelvű tartalmak terén is a korábbinál magasabb fokozatba kapcsolt.

Mindenkinek saját kedvenc

Minden Netflix fiókhoz öt különböző profilt állíthatunk be, akár a család összes tagja kaphat sajátot. Apróságnak tűnhet, de igenis sokat számít, hogy az aktuális kedvenc karakterünk vagy sorozatjelképünk lehessen a profilképünk. A Netflixen száznál is több egyedi kép közül lehet választani, illetve bármikor lecserélhetők, ha találtunk a személyiségünkhöz még jobban illeszkedő karaktert. Így még könnyebb megkülönböztetni az egyik felhasználót a másiktól.

Mondd, te kit választanál? Fotó: 24.hu

Mivel minden profilnak egyedi jellemzői és filmajánlója van, érdemes elgondolkozni azon is, hogy létrehozzunk-e olyat, amit akkor használunk, ha közösen filmezünk. Ha például egy pár egyik tagját a szuperhősök, a másikat a romantikus drámák hozzák lázba, míg közösen inkább vígjátékokat néznek, minden profilban ideális ajánlásokat kapnak a Netflixtől a nézési előzmények alapján, ha különválasztják ezeket. Lehetőség van gyerekfiókokat is létrehozni, ezekben beállítható a korhatár, illetve szabályozható, hogy milyen tartalmak jelenhetnek meg. Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy lehetőség van arra, hogy a felnőtt fiókokat PIN kóddal védjük, így még véletlenül sem keverednek a kicsik olyan tartalmak közelébe, amelyek nem nekik készültek. A katalógus böngészése során a megnézésre váró filmeket, sorozatokat a saját listára is felvehetjük, így könnyebb őket utólag megtalálni.

Lassítható élmény

Sokan szeretik, ha bele tudnak kukkantani a filmekbe a megtekintésük előtt. Nekik találta ki a Netflix a rövid előzetesek automatikus lejátszása funkciót, ezzel a menüből elérhető az ajánló. Mások viszont azt mondják, ez nem nekik való, épp ezért a beállításokban ez a funkció profilonként letiltható. Ugyanez a helyzet a sorozat következő epizód automatikus lejátszásával is, sorozatmaratonokhoz ideális, ha viszont szorít az idő, vagy nem akarjuk túl gyorsan habzsolni a részeket, akkor ki is kapcsolható.

Az alapértelmezett feliratozási beállítások szintén profilonként finomhangolhatók, azt viszont kevesen tudják, hogy a felirat mérete, betűtípusa, háttere is változtatható. A rejtett menü csak ezen a linken érhető el, lekattintva pedig elérhetővé válik három betűméret, hét betűtípus, háttereket, árnyékok és színek is.

A rejtett menü, ami csak a megfelelő linkkel érhető el böngészőben. Fotó: 24.hu

Konyhapulttól a parkolóig

A Netflix okostévén és okostelefonon, táblagépen, számítógépen és konzolon (PlayStation 4, Xbox One) is használható. Ez hatalmas szabadságot ad a kezünkbe, sőt okostelefonra és táblagépre az egyes filmek, sorozatok le is tölthetők, így utazás közben sem kell lemondani kedvenc sorozatainkról, ráadásul az adatforgalom miatt sem kell aggódni. Az intelligens letöltés funkcióval a készülékünk tárhelyét sem terheljük feleslegesen, sorozatok esetén a megnézett epizódok automatikusan törlődnek, míg az újakat Wi-Fi kapcsolat esetén automatikusan letölti számunkra az applikáció.

Kincskeresés a Netflixen

Nem csak titkos menüpontok, de rejtett kategóriák is vannak a Netflixen. Sok felnőtt szereti például az animációs filmeket: ha nem akarjuk, hogy válogatás közben a kicsiknek készült alkotásokat is kerülgetni kelljen, akkor az „Animációk felnőtteknek” kategóriát kell kiválasztani. A netflix.com/browse/genre/KÓD formátumban, ahol a kategória kódja 11881. Akik imádják a szatírát, a 4922-es kóddal érhetik el a kategória legjobbjait. Ha valami európaira, vagy kifejezetten hazaira vágyunk, az 5254-es kategóriában magyar, illetve kelet-európai filmek közül válogathatunk. A hazárdjátékosok tippre is próbálkozhatnak a 4-5 számból álló kategóriák kitalálásával, izgalmas játék lehet „félvakon” filmet választani estére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik